Mascaţii au intrat peste un om de afaceri din Timiş, suspectat de prejudiciu de 15 milioane lei

3473

Procurorii DIICOT, împreună cu mascaţii, au descins, joi dimineaţă, la mai multe adrese din patru judeţe. Vizată este o grupare infracţională care făcea evaziune fiscală, prejudiciul adus statului fiind estimat la 15 milioane de lei.

Au avut loc 20 de percheziţii în Timiş, Mehedinţi, Dolj şi Bihor. Capul bănuit al reţelei a fost săltat de mascaţi la Timişoara din propria locuinţă. Este vorba despre omul de afaceri sirian Waari Ghesan. Acesta deţine mai multe firme de producţie şi distribuţie de sucuri şi apă minerală.

Gruparea ar fi umflat facturile din contabilitate, prin metoda facturilor fictive, pentru a recupera TVA-ul de la stat. Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional condus de Ghesan ar fi prejudiciat bugetul de stat timp de 5 ani, între 2010 şi 2015, iar facturile fictive proveneau de la apropiaţi ai acestuia cu firme în Bihor, Dolj şi Mehedinţi.

Aproximativ 19 persoane vor ajunge la audieri în faţa procurorilor.

ACTUALIZARE. La data de 2 iunie 2016, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat un număr de 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Bihor, Dolj şi Mehedinţi  în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de  evaziune fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, suspectul W. G., asociat şi administrator al SC TIOSS COMMERCE SRL a constituit un grup infracţional, format din 20 de persoane,  care a acţionat în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2013, şi al cărui scop infracţional a constat în crearea unui circuit evazionist, prin înregistrarea în contabilitatea societăţii de facturi reprezentând operaţiuni fictive, aferente activităţilor licite efectuate şi înregistrate de societate.

Obiectul activităţilor infracţionale a  constat în emiterea de facturi generatoare de TVA şi cheltuieli deductibile, operaţiuni fictive, în vederea legalizării provenienţei unor cantităţi de zahăr şi ulei alimentar achiziţionate ilicit de către societatea administrată de către liderul grupului.

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare de 15.064.372 lei, reprezentând impozitul pe profit în sumă de 6.802.682 lei şi TVA dedus ilegal în sumă de 8.261,690 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ