Mascații au desființat o rețea de trafic de mașini de lux furate. Totul se făcea cu stirea RAR Timiș

1305

Procurorul de caz din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara – Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție desfășoară 6 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București, Timișoara, Reșița și a județului Caraș-Severin, pentru probarea activităților infracționale ale unui număr de 7 suspecți cercetați pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, trafic de influență, cumpărare de influență, luare de mită, dare de mită, furt, tăinuire, folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și spălarea banilor.

În cauză, ofițerii DGA – Serviciul Județean Anticorupție Caraș Severin, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în ultimii ani, la nivel transnațional, s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, având drept scop furtul unor autovehicule de lux din Uniunea Europeană, în special din Italia, autovehicule care ulterior erau introduse în România prin punctele de trecere a frontierei din zona de vest, în acest scop fiind folosite la autoritatea vamală documente vamale de transport sau comerciale falsificate.

Pentru a crea aparența de legalitate, membrii grupării achiziționau documente ale unor autovehicule accidentate, având aceeași marcă și aproximativ aceleași caracteristici cu autovehiculele furate. Ulterior, autovehiculelor furate le erau aplicate seriile de identificare prevăzute în actele respective, după care se efectua inspecția RAR, iar autoturismele erau apoi introduse în circuitul civil, fiind înmatriculate fie provizoriu pe diferite persoane, fie definitiv, în sensul că autovehiculele furate preluau locul autovehiculelor accidentate, ale căror documente fuseseră folosite de membrii grupului. După înmatriculare, aceste autovehicule erau înstrăinate către diferiți cumpărători de bună credință care plăteau prețul de piață real al autoturismelor respective.

Din investigațiile derulate a rezultat că membrii grupării au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul unor funcționari din cadrul RAR Timiș, al căror rol era acela de ascunde, cu ocazia verificărilor de specialitate efectuate în cadrul instituției, datele tehnice care demonstrau faptul că autovehiculele supuse verificării erau în realitate furate.

Cu ocazia cercetărilor au fost identificate mai multe autoturisme de lux care au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor.

Perchezițiile au fost efectuate cu sprijinul BCCO Timișoara, SCCO Caraș Severin, I.P.J. Timiș, I.P.J. Caraș Severin, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș, I.J.J. Caraș-Severin.

Sprijinul de specialitate a fost asigurat de Brigada Operațiuni Speciale Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ