Mărturii cutremurătoare ale supravieţuitorilor incendiilor devastatoare din Grecia

178

Este doliu naţional în Grecia, în urma incendiilor care au devastat staţiuni de lângă Atena. Bilanţul victimelor este în creştere, ultimele date arătând că 76 de persoane au murit, 187 au fost rănite, iar peste o sută sunt căutate.

„A dispărut complet în flăcări”

Supravieţuitorii au mărturii cutremurătoare despre cum s-au salvat din mijlocul flăcărilor. „A fost totul atât de repede. Eram toţi aici ca să pornim maşina, toate maşinile erau aici, toate maşinile. Mi-am luat bebeluşul în braţe şi am alergat către mare. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu nevasta mea, cred că a ars aici”, a povestit Panagiotis Dagalos, citat de Digi24.ro.

„Focul venea după noi. Doar cei care au plecat la timp au scăpat. Persoana care era direct în spatele meu când am ajuns pe drumul principal nu a scăpat, a dispărut complet în flăcări”, a spus şi Theofilaktos Logothetis.

Catalogat drept o „tragedie naţională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe, scrie news.ro. „Am fugit de la hotel, am fugit pe plajă dar am fost prinşi din urmă de flăcări, am fost înconjuraţi, a trebuit să intrăm în apă şi să ne scufundăm, ca să nu ne fie arse faţa şi mâinile, am aşteptat ore întregi până am fost salvaţi”, a declarat Jaakob Makinen, turist finlandez.

Rezidenţii au fugit panicaţi către plaja din apropiere, unde mai mulţi dintre ei au fost nevoiţi să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva. Pentru şase persoane, nici măcar asta nu a fost soluţia, căci au murit înecate.

Autorităţi fără reacţie

În acelaşi timp, jurnaliştii eleni acuză autorităţile că nu au intervenit prompt şi că nu au pus la punct un plan de evacuare. Cu alte cuvinte, proporţiile dezastrului puteau fi evitate.

„A venit ca fulgerul, nici nu ne-am dat seama ce se întâmplă. N-aveai cum. E prima oară când văd aşa ceva. Dar am scăpat, eram ca un roi de albine pe mare, toţi unul lângă altul. Aş fi vrut să văd că statul face ceva, dar n-am văzut nimic şi asta mă înfurie”, a spus jurnaliştilor şi o supravieţuitoare.

Imagini cu maşini carbonizate, cu cheile în contact, portierele deschise şi trusele de prim ajutor pe banchetă demonstrează că oamenii au luptat să supravieţuiască. Mulţi dintre ei însă nu au reuşit, în maşini fiind găsite şi cadavre.

România, în ajutor

Totodată, Grecia a cerut ajutor Uniunii Europene, iar inclusiv România a răspuns acestui apel.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat că forţele aeriene române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar. Potrivit MApN, cele două aeronave au decolat miercuri, în jurul orei 12.

Pe de altă parte, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu există români afectaţi în urma incendiilor violente.

Sursă: ebihoreanul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ