Marilen Pirtea trebuie să aleagă: ori rector la Vest ori parlamentar de Timiș

529

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat joi, la Digi24, că va prezenţa săptămâna viitoare un proiect prin care modifică punctual Legea Educaţiei Naţionale, propunând reintroducerea interdicţiei de a cumula o funcţie executivă şi de conducere în universitate cu o funcţie politică sau o funcţie în Parlamentul.

Prin urmare, rectorii universităţilor nu ar putea să fie simultan parlamentari. Ministrul are în vedere o interdicţie similară şi pentru sistemul preuniversitar unde apar, de asemenea, „incompatibilităţi de natură politică”.

Întrebat dacă intenţionează să reintroducă interdicţia de cumulare a funcţiei de rector cu funcţie politică, Mircea Dumitru a răspuns: „Ne-am propus la minister să facem acest lucru introducând un proiect care va fi discutat de guvern. Nu vrem o reformă mare, nu vrem o nouă lege a Educaţiei, punctual pe anumite articole care ni se pare că nu sunt de acord cu ce trebuie să fie în universităţi, să putem face aceste modificări”.

Ministrul a precizat că nu, cel mai probabil, va fi vorba despre un proiect de lege şi nu o ordonanţă de urgenţă, pentru că nu ar putea fi motivată urgenţă, însă urmează că acest lucru să fie stabilit în urmă consultării cu premierul Dacian Cioloş.

„În primul rând, o ţintă ar fi clarificarea chestiunilor care ţin de integritatea academică. Tot am pornit această discuţie cu problema plagiatelor. E un simptom al unei situaţii mai generale care ţine de etică, deontologie şi integritate academică. Cred că trebuie reaşezată legea actuală a Educaţiei a modului în care funcţionează în interiorul universităţilor aceste structuri care trebuie să asigure o guvernanţă bună dar şi o respectare a integrităţii”, a declarat Dumitru.

Ministrul a precizat că „punctual sunt chestiuni legate de integrităţi, intedictia de a cumula o funcţie executivă şi de conducere în universitate cu o funcţie politică sau o funcţie în Parlamentul României. Avem în vedere ceva similară şi pentru învăţământul preuniversitar. Şi acolo sunt, prin analogie, aceleaşi probleme, direcţiunile şcolilor şi cu incompatibilităţi de natură politică”.

Proiectul ar urmă să fie prezentat public săptămâna viitoare.

Sursa: hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ