13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Marea criză a început. Ce spun experții de apocalipsa prețurilor

Preţurile la energie şi combustibili bat record după record, iar preţurile la gaze şi energie electrica s-au dublat sau chiar triplat în aproximativ un an. Din Marea Britanie şi până în România, autorităţile au decis să subvenţioneze energia, însă creșterea preţurilor nu se oprește.

Sancţiunile impuse Rusiei au dus la creşterea preţului petrolului şi a gazelor, iar odată cu acestea cresc şi preţurile ale serviciilor şi ale produselor, scrie Ziare.com. Potrivit sursei citate, românii vor face faţă din ce în ce mai greu valurilor de scumpiri, iar acum vor trăi sau retrăi vremea comunismului în care se oprea curentul foarte des sau se lua căldura şi apa caldă pentru a face economie.

Consultantul economic Adrian Negrescu atrage atenţia asupra faptului că în curând preţul motorinei ar putea ajunge la 10 lei pe litru în condiţiile în care toate ţările exportatoare de petrol nu vor creşte producţia în perioada următoare. Acesta mai spune că sancţiunile contra Rusiei au un efect de bumerang şi duc în continuare la explozia preţurilor, care vor îngenunchea populaţia.

„Va scădea foarte mult consumul pentru că lumea nu îşi va mai permite să cumpere, să facă plinul de motorină şi benzină. În acest context este probabil ca românii să se întoarcă la transportul în comun, la autostop şi la alte metode ”tradiţionale” de a se deplasa la serviciu. În ceea ce priveşte încălzirea, ar trebui să ne pregătim de acum pentru la iarnă, pentru facturile uriaşe pe care le vom înregistra în sezonul rece, cum spune românul, să ne facem iarna car şi vara sanie. Ar trebui să ne construim acea sanie de pe acum în condiţiile în care preţurile vor continua să crească la nivel internaţional pe măsură ce războiul din Ucraina va continua.

Cum putem să ne reducem consumul? Oprind robinetul. Din păcate, în iarna 2022-2023 va fi iarna în care ne vom aminti cu nostalgie de vremurile comuniste. Dacă atunci ni se oprea curentul şi energia termică, acum, din păcate, va trebui să le oprim noi pentru a face economie, în contextul scumpirilor celorlalte produse. Vom face autostopul şi vom stinge becurile”, a explicat Adrian Negrescu.

Criza bate la uşă şi în SUA şi Europa de Vest

România nu este singura ţară afectată de creşterea preţurilor. Din Statele Unite ale Americii şi până în estul Europei, inflaţia a dus preţurile produselor la cote nemaiîntâlnite, iar lucrurile nu par să se oprească aici. Jamie Dimon, CEO-ul JPMorgan, a atenţionat că urmează un adevărat „uragan”. Potrivit CNN, Dimon a spus că e vorba de o criză despre care vor scrie cărţile de istorie timp de 50 de ani. „În acest moment este oarecum senin, lucrurile merg bine. Toată lumea crede că Fed poate să facă faţă, dar, de fapt, uraganul ăsta este chiar acolo şi se îndreaptă spre noi”, a spus Jamie Dimo, la CNN.

Nici europenii nu se simt mai bine, iar preţurile produselor alimentare îi sperie pe germani. O sticlă de ulei de numai 750 ml a ajuns să coste în Germania 6.99 de euro, iar asta la un lanţ de magazine de tip discount, scrie presa germană. „Spune-mi, mai eşti bine? 6,99 euro pentru 750 ml ulei, chiar nu poţi să fii serios. Cum mai poate un cetăţean să-şi permită asta?” a întrebat un german, adresându-se pe Facebook lanţului de magazine Netto, scrie Merkur.de, citată de Ziarul Românesc.de.”, a scris clientul supărat, pe Facebook.

Disperare în Marea Britanie

Criza şi creşterea preţurilor îi afectează din plin şi pe britanici. Potrivit The Guardian, mulţi britanici cu venituri mici nu reuşesc să mai facă faţă facturilor la energie şi îşi caută adăpost în restaurantele de tip fast food. Sursa citată menţionează că părinţii şi copiii nevoiaşi îşi petrec serile în fast-food-uri, bazându-se pe facilităţile de acolo precum bucătărie, baie şi căldură.

„Oamenii le cumpără copiilor câte un Happy Meal pentru câteva lire şi îi ţin la căldură, înăuntru. Apoi se spală pe mâini şi pe dinţi la chiuvete şi se uită ore întregi la televizor, beneficiind de wi-fi gratuit”, a spus Matthew Cole, preşedintele unei fundaţii care încearcă să ajute familiile britanice cu bani pentru a-şi acoperi facturile. Numai în ultimele săptămâni, fundaţia Fuel Bank a ajutat peste 500.000 de oameni cărora le oferă bani pentru a acoperi şapte până la 10 zile de aprovizionare cu energie. În acest context, vestea cu adevărat bună pentru britanici este că temperaturile vor creşte în Insulă, iar meteorologii au anunţat un val de căldură cu temperaturi de peste 25 de grade, după o primăvară răcoroasă şi ploioasă. Iar Guvernul de la Londra a anunţat creşterea subvenţiilor pentru energie, însă nimeni nu ştie cât vor putea autorităţile să mai sprijine populaţia.

Nici economia Rusiei nu mai rezistă

La trei luni de la începutul războiului său în Ucraina, Rusia a devenit cea mai sancţionată ţară din lume, iar în prezent, după ce aproape o mie de producători şi mărci au părăsit piaţa, consumatorii dar şi liniile de producţie internă încep să resimtă tot mai profund efectele izolării, relatează The Guardian. Astfel, este de aşteptat ca economia Rusiei să aibă o scădere importantă în lunile care urmează

Într-un interviu pentru „Adevărul”, macroeconomistul Flavius Rovinaru, profesor şi cercetător la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, anunţa că Rusia va pierde războiul economic cu Occidentul.

„Trebuie să vă uitaţi şi la ceea ce înseamnă economia Rusiei la scară globală. O economie de dimensiunile Rusiei din punct de vedere geografic, din punct de vedere al populaţiei, cu un PIB mai mic de trei ori decât cel al Italiei, pune în evidenţă şi anumite carenţe pe care le au ruşii în zona asta de producţie industrială. Un simplu exemplu care pune în evidenţă realitatea economică din Rusia e din industria auto. Practic, Rusia a renunţat la a produce automobile la toate acele norme occidentale, nu îi interesează dacă maşinile sunt non-euro sau euro 5, euro 6. Ei s-au întors în urmă cu 20 şi ceva de ani şi au spus, după modelul operaţiunii speciale din Ucraina, că este o decizie pe care o iau pentru o perioadă limitată. Şi pe industria auto se văd aceste efecte ale ruperii legăturilor comerciale cu Uniunea Europeană. Gândiţi-vă: dacă în industrie te întorci la nişte standarde pe care le-ai avut în urmă cu două decenii tocmai pe seama acestui conflict cu ţări care ţi-au fost partenere până la momentul respectiv, îmi vine greu să cred că Rusia va ajunge să câştige acest război”, a spus Rovinaru.

Chiar dacă Rusia a reuşit, deocamdată, să-şi menţină moneda naţională şi să evite prăpastia, există suficiente semne că economia ţării se află pe o pantă descendentă. Iar blocada, sancţiunile impuse de SUA şi Europa vor accentua şi mai mult aceste probleme, spune Rovinaru. Asta nu înseamnă că cealaltă tabăra nu va fi afectată şi este de aşteptat ca economia unor ţări ca SUA. Germania şi Franţa să intre în recesiune, nefiind exclusă nici varianta în care va exista o criză de proporţii, aşa cum susţine CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon.
Sursa: adevarul.ro

Alte subiecte :

Încă un pas pentru stadionul Timișoarei

Noul stadion al Timișoarei a intrat în ultima etapă! Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru stadionul Dan Păltinișanu va fi aprobată...

Concedierile pe piața IT din Banat nu se întrevăd, deocamdată! Rectorul Universității Politehnica Timișoara vine cu explicația

Zeci de mii de specialiști în domeniul IT din Statele Unite ale Americii și-au pierdut locurile de muncă, într-un an și jumătate. Criza industriei IT...

Citește și :