Maratonul Inimii va avea loc la Buziaș

326

Sub sloganul „Fii campionul sănătății tale” se pregătește o zi de neuitat.

Clubul Rotary Buziaș este destul de tânăr și mai redus numeric decât alte formațiuni similare. Dar este pus pe fapte mari. În cei zece ani de activitate au intrat deja în tradiție excursiile pe care le organizează cu elevii olimpici sau ajutorarea casei de copii Hansel și Gretel cu tot ce este necesar pentru buna desfășurare a activității. Anual, ziua copilului este marcată la 1 iunie cu desene pe asfalt. Iar balul de caritate al rotarienilor a intrat în obișnuință.

Pentru perioada imediat următoare sunt în pregătire două manifestări deosebite. Tabăra de pictură adresată elevilor va scoate în evidență parcul cu platani din stațiune.

Și una dintre cele mai interesante va fi cu siguranță „Maratonul Inimii”, care va avea loc sâmbătă.

Adrian Mitic a dezvăluit câte ceva despre acțiune.

Prima ar fi implicarea cât mai serioasă a copiilor și tineretului în mișcarea sportivă de masă. Din observațiile medicilor, tot mai mulți copii, chiar de la vârsta de doar zece ani sunt afectați de stilul de viață sedentar. Iar prin acest maraton se încearcă o popularizare a efectelor benefice ale mișcării în aer liber ca factor principal în lupta împotriva bolilor cardiovasculare.

Totodată se caută sprijinirea programului național de screening CLIPA, pentru depistarea hiperlipidemiei la copii, program inițiat de Fundația română a inimii și Fundația Cardioprevent Timișoara.

Evenimentul sportiv va avea trei categorii distincte:

Cursa populară de 2 km, unde sunt invitați toți amatorii să participe chiar și fără pregătire. Dacă nu pot alerga în jurul parcului, măcar să facă traseul la pas și tot au ceva de caștigat. Medalii de participare vor primi cu siguranță.

Alergarea pe șosea de 10 km adresată amatorilor cu ceva pregătire ce se vor întrece pe drum.

Trail Running pe un traseu de 23 de km ce va străbate Dealul Silagiului. Se adresează sportivilor cu pregătire măcar medie. De aici se va putea admira minunata panoramă a Banatului până către zonele montane invecinate: Munții Țarcu și Munții Semenic. Asta dacă norii vor permite vizibilitatea.

Dintre facilitățile oferite de organizatori se pot enumera câteva. La fiecare cinci km se va găsi câte un stand de rehidratare, se asigură asistență sanitară la nevoie cu ambulanța și medic. Participanții vor beneficia de tricouri personalizate cu datele concursului.

Cardiologul Dan Gaiță promite că va participa împreună cu o echipă formată din foști pacienți operați de dânsul, tocmai ca să demonstreze că sportul poate fi făcut de oricine. Mai cu seamă de foști bolnavi.

Presedintele Rotary Buziaș, Ioan Hudrea, mai face apel la conducerea poliției județene să încerce să asigure trei echipaje de lucrători de circulație pentru a controla traficul în jurul orașului.

Organizatorii mai aduc câteva argumente de ce e bine să vii la alergare. Pentru a beneficia de factorii naturali de cură ai zonei, adică aerul puternic ionizat, dioxidul de carbon liber și apele minerale carbogazoase. Nu sunt de neglijat nici premiile destul de consistente. Oricum mai mari decât la alte concursuri.

Pentru cei ce se încumetă să alerge e important să rețină că nu luptă împotriva altora ci împotriva ideii de a renunța!

Pentru că lista de înscrieri încă nu este finalizată oricine mai poate contacta organizatorii pe site-ul clubului: http://www.rotarybuzias.ro/maraton.

LĂSAȚI UN MESAJ