Managerul spitalului „Victor Babeş”: Pandemia poate dura 5-6 ani, nu putem să ne închidem în casă

1358
​Să fim responsabili și solidari și „să nu ne batem joc unul de munca celuilalt”. Sunt singurele soluții în fața pandemiei de coronavirus, care ar putea dura 5-6 ani până trece definitiv, așa că „nu putem să ne închidem 5-6 ani în casă”, afirmă, într-un interviu acordat HotNews.ro, medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară.
„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”, este îndemnul medicului Cristian Oancea, care mai spune că, de o lună de zile, dă exemplul județului Argeș, unde autoritățile locale au intervenit cu amenzi coercitive: „Din primele județe la nivel național, Argeș a căzut pe ultimele 2-3 locuri ca incidență de transmitere a virusului. Este nevoie și de implicarea autorităților locale pentru ca oamenii să respecte măsurile.”

Managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara spune că intră în fiecare zi, ca medic, în clinica de Boli interne și în zona de Terapie Intensivă, în zona roșie, unde vede pacienți de diferite tipuri.

Cristian Oancea face apel la români să respecte distanțarea și să aibă protecție, să poarte masca. De asemenea, el roagă oamenii să își ia informațiile medicale din surse autorizate, „nu din orice surse de social media, care unele dintre ele sunt bune, dar altele promovează știri false și niște curente ireale.”

„Chiar dacă pot părea măsuri banale, dar până nu vine vaccinul, ca să avem un alt instrument împotriva acestui virus, tot ce încercăm acum sunt tratamente care au efect la unii pacienți, la alții nu. Până nu avem un vaccin nu putem să spunem că avem o armă fiabilă de luptă împotriva acestui virus”, avertizează managerul spitalului COVID din Timișoara.

Cristian Oancea crede și că pandemia pe care o traversăm acum nu va fi singura: „am trecut și prin gripă, și prin rujeolă. Aceste epidemii și pandemii tot revin ciclic, odată la 7-8 ani o să tot apară câte o epidemie sau pandemie. Tocmai de aceea, trebuie să avem infrastructura umană și sperăm în continuare la investiții, pentru că noi nu ne putem compara încă nici pe departe cu sistemul medical vestic. Spitalele pe care le avem trebuie să le dotăm corespunzător și să avem spitale care să facă față următoarelor provocări.”

Managerul spitalului COVID din Timișoara crede că, pentru a trece cu bine peste această iarnă și peste pandemie în general, deciziile ar trebui luate la nivel local, de la județ la județ.

În plus, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus, soluția fiind să fim responsabili: „Eu am mai spus-o și au mai spus-o și domnul profesor Rafila, și domnul profesor Cercel: Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus. Nu putem să ne închidem în casă 5-6 ani, până trece definitiv, pentru că nu o să treacă. Soluția este să fim responsabili și să fim solidari, adică nu trebuie să ne batem joc unul de munca celuilalt.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.