Mai multe regiuni din România ar putea fi înghițite de ape, în următorii 30 de ani. Ce au descoperit cercetătorii

119

Sute de cercetători de la universități faimoase din lume atrag atenția că bucăți uriașe de uscat vor fi înghițite de ape, până în 2050.

Peste 150 de milioane de oameni vor fi afectați. În România, o mare parte din Delta Dunării este în pericol să dispară. Zone întregi de la Sfântul Gheorghe până la Gura Portiței vor fi acoperite cu apă. Specialiștii de la Institutul Național de Cercetări Marine Grigore Antipa confirmă că nivelul Marii Negre a crescut și zeci de hectare de plajă au dispărut deja.

Cercetătorii români spun că în 80 de ani nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri și sute de hectare au fost înghițite de apă.

Harta realizată de americani arată că porțiuni din Mamaia, zona orașului Constanța, Agigea, Eforie, 2 Mai și Vama Veche ar putea fi grav afectate în următorii ani.

Dacă scenariul cercetătorilor ar deveni realitate, atunci această zonă nu va mai exista în anul 2050. Aici, pe cordonul dintre Eforie Nord și Eforie Sud, unde sunt zeci de hoteluri, restaurante, dar și case de vacanță, harta specialiștilor arată dezastru: totul va fi sub nivelul mării.

De vină este încălzirea globală, susțin specialiștii în meteorologie. De exemplu, Marea Neagră are peste 10 grade Celsius în decembrie, deși nu ar trebui să aibă mai mult de 4.

Specialiștii susțin că singura soluție pentru a încetini dispariția plajelor ar fi consolidarea și extinderea lor.

Plajele de pe litoralul românesc au început să fie consolidate și extinse în 2013. Constanța, Mamaia și Eforie Nord au fost primele zone în care au început lucrările.

Urmează Periboina, faleza Cazinoului, Agigea, Costinești, Mangalia și Eforie Sud. În mai puțin de trei ani, întinderea de nisip ar trebui să se tripleze.

Sursa: stirileprotv.ro

Foto: SEVERDETOT

LĂSAȚI UN MESAJ