”Mai multe lumânări pe mormintele noastre” – inițiativa unui proiect din 2003 va avea continuitate și în 2017!

414

Ani de zile cimitirele romano-catolice din Banatul Montan au fost în ziua de 2 noiembrie, ziua de comemorare a morţilor, tot mai sărace în vizitatori şi în lumânări aprinse. Acest fapt a fost consemnat de fiecare dată cu tristețe în revista etnicilor germani „Echo der Vortragsreihe” / „Ecoul Asociaţiei”.

La citirea unui asemenea articol, dr. Herwig Brandstetter din Graz / Stiria, membru de onoare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, a luat iniţiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morţilor, 2003”. Era vorba despre „mai multe lumânări pe morminte de ziua de comemorare a morţilor”, după cum a spus dr. Brandstetter. Acesta a făcut un apel către conducerea unei firmei de lumânări din Hausmannstätten / Austria, pentru o sponsorizare, care nu a stat pe gânduri și a donat spontan lumânări.

”Astăzi putem spune că ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii 2003, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013, 2014, 2015 şi 2016, când proiectul a continuat. Iniţiativa din 2003 va avea continuitate şi în 2017, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect şi pentru acest an”, a precizat Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin. Aceeaşi firmă din Hausmannstätten / Stiria a fost spiritul bun al proiectului, iar lumânările donate vor lumina iarăşi, pe 1 şi 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morţilor după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocşa, Dognecea, Oţelu-Roşu, Sasca Montană, Steierdorf şi în Reşiţa (Cimitirul nr. 2-3). De aceasta vor avea grijă tinerii şi adulţii activi din localităţile respective care vor sprijini astfel derularea proiectului ”Mai multe lumânări pe mormintele noastre”.

LĂSAȚI UN MESAJ