Mai există încă nostalgici după vremurile apuse! Ce spun timișorenii despre ziua de 23 august? video

281

Ziua de 23 August a rămas în mintea multor români nostaligici ca o sărbătoare naţională. Pentru unii, 23 August a însemnat în istoria României – eliberarea ţării de sub jugul fascist. Pentru o mică parte, 23 August a însemnat venirea comunismului adus de tancurile Armatei Roșii.

Nostalgicii Timişoarei, care au trăit acelei vremi îşi amintesc cu lacrimi în ochi şi cu păreri de rău, despre zilele când mergeau la defilare, cu steaguri sau plancarte. „Pentru românii din generaţia noastră, 23 August a însemnat eliberarea ţării. Erau locuri de muncă, era siguranţă pe stradă. Eram tânăr, defilam, socializai, te întâlneai cu colegii, erau alte vremuri pe care tinerii de azi nu le înţeleg. După ce terminai cu defilarea din centru, mergeai acasă, mâncai, te odihneai, îţi luai familia şi- în straie de sărbătoare – plecai la Pădurea Verde, la mici şi bere, şi la muzica fanfarei. Atunci aveai bani, şi îţi permiteai, acum doar promisiuni cu ăştia” ne destăinuie un timișorean în vârstă.

”Chiar dacă te duceai la defilare, era frumos, aveai prieteni, te întâlneai şi cu alţii, acum nu ai pe nimeni, eşti singur. De cele mai multe ori cum se termina cu trecerea prin faţa tribunei oficiale, dacă nu te vedeau cei de pe margine, abandonai steagul, plancarta şi te duceai la una din tonete, luai un mic, doi, mai beai şi o bere, era bere la halbă atunci, şi era frumos, aveai cu cine sta la masa, acum n-ai nici prieteni şi nici bani. Ai muncit o viaţă întreagă şi n-ai nimic. 23 August nu a fost Ziua Naţională a României, după cum a numit-o Ceauşescu, Ziua Naţională a României a fost atunci când s-a unit ţara, la 1 Decembrie”, este de părere altă persoană dintre cei intervievaţi.

Acum avem de-a face cu alt sistem, alte sărbători, alte repere, iar o mare parte din tineretul de astăzi nu îşi cunoaşte istoria prin care au trecut bunicii sau străbunicii lor. „Era foarte frumos, lumea se distra, îmi pare rău, foarte rău, de ce a fost înainte, am muncit o viaţă şi nu avem drepturi, regret foarte mult, ar trebuii să vină Ceauşescu înapoi……..Pe vremuri a fost frumos, faţă de astăzi, când e de groază,……,Pe timpul comuniştilor era foarte frumoas, era altceva, era o sărbătoare,……,Chiar dacă se ieşea la defilare, era mai bine, toată lumea avea servici, toată lumea avea bani,….., când. pe vremuri ? Am defilat cu sportivii, a fost frumos, îmi lipsesc multe,…..” este nostalgia celor întâlniți pe stradă într-o zi frumoasă de vară, un 23 august de azi, cu oameniicare au rămas cu amintirile trecutului şi cu durerea prezentului.

LĂSAȚI UN MESAJ