Mă întorc sau nu… în țară să-mi deschid o afacere?

320

Conform datelor Institutului National de Statistică, în România, la ora actuală, aproape 530.000 de persoane sunt înregistrate fără un loc de muncă. Plecând de la acest fapt, în vederea combaterii șomajului și stimularea ocupării locurilor de muncă de către categoriile vulnerabile, de la 1 decembrie 2016, printr-o ordonanța de urgență adoptată de Guvern, care completează și modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru somaj și stimularea ocupării forței de muncă vor fi implementate o serie de măsuri stimulente cum ar fi: prime de activare, prime de instalare și prime de încadrare, care vor duce la crearea de noi locuri de muncă și vin în sprijinul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorilor, dar și românilor din străinătate care vor să revină și să lucreze în țară. De asemenea, programele de ocupare vor ținti și grupuri vulnerabile identificate deja prin Pachetul Anti-sărăcie cum ar fi tinerii care nu au loc de muncă și nici nu urmează vreo formă de învățământ, sau de formare profesională. Banii provin din fonduri externe, nerambursabile și din fonduri publice naționale.

Concret: Prima de instalare în sumă de 12.500 lei se va acorda persoanelor înregistrate ca şomeri și care îşi schimbă domiciliul, la o distanţă mai mare de 50 km, ca urmare a încadrării în muncă, într-o altă localitate; Se vor acorda 15.500 lei persoanelor care îşi schimbă domiciliul și sunt însoţite de membrii familiei. În situația în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei. În cazul în care persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare între  3.500 şi 6.500 de lei. Prima de instalare se acordă în două tranşe: o tranşă de 50% din cuantumul stabilit la dată instalării şi o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de încadrare, de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care își desfăşoară efectiv activitatea la angajator, pentru o perioadă de 12 luni, se acordă persoanelor care fac naveta la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul.

Prima de activare se acordă persoanelor fără loc de muncă, fără indemnizaţie de şomaj, dar care doresc să se angajeze. Prima de activare, în sumă de 500 lei, neimpozabilă, care nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare se va acorda șomerilor înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj și se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni.

Cei care vor să muncească în altă localitate vor fi încadraţi în diverse categorii (niveluri) pe piaţa muncii: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil.

Angajatorii vor primi mai mulți bani dacă angajează şomeri. Vor primi subvenții şi pentru încadrarea în muncă a şomerilor de lungă durată şi tinerii NEET, adică tineri între 15 şi 24 de ani, care nu urmează nici o formă de învăţământ şi nici nu au un loc de muncă. Angajatorii care angajează pe durată nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, o sumă de 900 lei. Firmele care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 900 lei pe o perioadă de 18 luni. Angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, 900 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă cel puţin 18 luni. Firmele care angajează şomeri care în termen de 5 ani de la data angajării solicită pensia anticipată, parţială, sau de acordare a pensiei pentru limita de vârstă beneficiază lunar, pe perioada angajării, de suma de 900 lei. Facilitățile se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de persoanele angajate din categoriile prevăzute anterior, precum şi pentru perioadele în care persoanele se află în concediu de odihnă.

Bugetarii care nu deţin sau nu au deţinut, individual sau în comun, împreună cu soţii lor, în proprietate, o locuinţă în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită acea locuinţă, vor putea primi  locuințe de serviciu construite de ANL, pentru care vor plăti chirii rezonabile.

Banii pentru românii din diaspora reîntorşii în țară (30 de milioane de euro) provin din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman. Euforii?! Vii acasă şi primeşti bani? Chiar așa să fie, vor mai crede românii din țară și mai ales cei plecați în afară, păcăliți de toate guvernele care s-au perindat la putere în cei 26 de ani, că se va face ceva și pentru ei, că li se dau și nu li se iau bani? Dar, chiar dacă vom elimina suspiciunile cu privire la acest posibil nou praf în ochii românilor ce sunt 30 de milioane de euro pentru sărăcia din România? Cât timp vor simții senzația de “fericire”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.