Luminăm orașul bicicliștilor! Cine este vizibil scapă neamendat și neaccidentat

142

Circulația pe timp de iarnă nu este ca în anotimpurile calde. Zilele sunt mai scurte, ninge, plouă, uneori ceața se joacă cu noi. Polei, frunze ude pe asfalt și multe alte necazuri se află pe drum.

Pentru a ușura cât se poate viața celor ce se află la ghidon legea este destul de clară și prevede câteva măsuri pentru a fi mai vizibili. Este o evidență că la noi în oraș sunt o mulțime de bicicliști. Dar la fel de evident estă că numărul celor neglijenți cu propria lor viață este în creștere. Acum când prețul unei lanterne nu mai este de domeniul fantasticului iar o vestă reflectorizantă se poate găsi pe la orice magazin încă sunt inconștienți care riscă mult: circulă noaptea fără a se face vizibili. Riscul este cu atât mai mare cu cât pun în pericol și viețile altora.

În seara de 18 decembrie echipa VpB a înghețat de frig împreună cu un echipaj al Poliței Rutiere căutând bicicliști care circulă fără lumini prin trafic. Și bine au făcut fiindcă au găsit foarte mulți!

În urmă cu o zi a avut loc o nouă acțiune de informare și conștientizare marca „Verde pentru Biciclete”. Echipa VpB împreună cu un echipaj al Poliției Rutiere și cu reprezentanții bicicliștilor în Comisia de Circulație PMT s-au aflat în zona centrală.
Deși, conform legislației în vigoare, bicicliștii care se deplasează cu o bicicletă care nu e echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent – reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare, sunt pasibili de amenzi din partea Poliției Rutiere – de data aceasta polițiștii au ales să le împărtă bicicliştilor seturi de lumini și veste reflectorizante în loc de procese verbale.
„Cu o astfel de atitudine constructivă mi se pare că începe să se facă lumină în relația dintre bicicliști și autorități, și la propriu și la figurat. Mă bucur că nu am fost amendat și de acum chiar o să am grijă să fiu cât mai ușor de văzut în trafic” – a declarat unul dintre bicicliștii opriți luni seară de poliția rutieră pe pista de biciclete din fața Catedralei.
Acestă acțiune face parte din demersurile Verde pentru Biciclete de informare și educare a comunității bicicliștilor din Timișoara, inițiativa luând naștere la una dintre întâlnirile Grupului Lobbycicliștilor Timișoreni care, începând cu vara acestui an, s-au desfășurat cu regularitate.
„Îmi doresc ca, de la lună la lună, să ni se alăture tot mai mulți bicicliști puși pe treabă și împreună să găsim soluții la problemele de care se lovesc cei care aleg să pedaleze prin oraș, zi de zi. 2017 a fost un an extrem de important pentru comunitatea bicicliștilor timișoreni. Acum lucrăm cu spor la calendarul evenimentelor VpB pentru anul viitor și vă pot spune din culise că am convingerea că în 2018 lucrurile vor merge din ce în ce mai bine și astfel de parteneriate cu Poliția Rutieră se vor repeta” ne-a spus Ana Munteanu, coordonator Verde pentru Biciclete și reprezentant al bicicliștilor în Comisia de Circulație a Primăriei Municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ