Lucrările la Castelul Huniade întârzie să înceapă. CJ Timiș așteaptă fonduri prin PNRR

122

Deși debutul Capitalei Culturale a trecut, iar Castelul Huniade, fosta clădire în care funcționa Muzeul Național al Banatului, zace în ruină de mulți ani, iată că nici până în prezent lucrările propriu – zise nu au avansat. În schimb, a fost pusă o prelată, din motive estetice, iar Consiliul Județean Timiș încă așteaptă fondurile pentru reabilitare.

Lucrările de reabilitare a Castelului Huniade sunt așteptate să înceapă în primăvara acestui an. „Consolidarea aripii de nord-vest a Castelului Huniade a început încă din 2012. Acum se lucrează la proiectul tehnic care va fi gata în primăvara acestui an. S-a făcut o Documentație de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) de urgență, iar următoarea etapă presupune realizarea proiectului tehnic. După finalizarea proiectului tehnic, vom solicita finanțare”, spune Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului.

În februarie anul acesta, Castelul Huniade a fost selectat pentru reabilitare, urmând ca în luna martie să fie depusă cererea de finanțare prin PNRR.

Membri din Consiliul Județean spun că CJ Timiș urmează să primească 4 milioane de Euro finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ei spun că vor aplica și pentru fonduri în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria. Momentan, Consiliul Județean Timiș nu are semnat nimic oficial cu privire la o finanțare nerambursabilă pentru Castelul Huniade.

Consiliul Județean Timiș a mai avut parte de cereri de finanțare eșuate. În martie 2022, CJ Timiș a mai aplicat pentru finanțare, tot prin intermediul PNRR, însă proiectul a fost prea scump pentru a primi fonduri. „Suma maximă accesabilă în cadrul respectivului apel era de 3,75 mil. de Euro fără TVA. (…) Obiectivul nu a fost declarat neeligibil, ci doar în afara bugetului alocat”, se arată într-o înștiințare emisă de Consiliul Județean Timiș.

Când lucrările vor fi gata, Castelul Huniade va fi amenajat pentru expoziții. În ceea ce privește finalizarea lor, directorul Muzeului Național al Banatului nu a oferit o perioadă aproximativă, deoarece spune el, castelul este vechi și pot apărea probleme care ar putea întârzia lucrările.

Clădirea Castelului Huniade este cea mai veche clădire din Timișoara, datând încă din secolul al XIV-lea și este un monument istoric din categoria A.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ