2.2 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Locuri legendare din România, invadate de amatorii de paranormal, aflați în căutarea energiilor

Mai multe locuri istorice din judeţul Hunedoara au devenit destinaţii turistice ale amatorilor de fenomene paranormale.

Numeroşi turişti au ajuns în judeţul Hunedoara în ultimii ani, doar pentru a căuta locurile despre care cred că au un efect pozitiv asupra lor, datorită energiilor pe care le emană.

„Piramida energetică”

Vârful Retezat (2.482 metri) se înfăţişează ca o uriaşă piramidă cu vârful tăiat, modelată în urmă cu milioane de ani de glaciaţiuni, acoperită în cea mai mare parte a anului cu zăpadă şi gheaţă. Vârful Retezat.

Locul emblematic poate fi observat de la zeci de kilometri dinspre valea Mureşului, părând că veghează asupra oraşelor Haţeg, Hunedoara şi Deva. Datorită formei sale, unii autori l-au asociat cu o „piramidă energetică”, care ar fi fost dăltuită, nu în era glaciară – aşa cum au concluzionat oamenii de ştiinţă – ci de oameni sau civilizaţii extraterestre. Adepţii teoriilor conspiraţioniste mai arătau, în unele volume dedicate Retezatului, că Lacul Bucura ar fi baza unei piramide energetice, formată din vârfurile a trei munţi care înconjoară apele sale şi că aici s-ar produce fenomene paranormale, deoarece se formează un câmp magnetic. Oamenii de ştiinţă au respins ipotezele fanteziste lansate despre presupusa piramidă din Retezat, însă povestea acestora a devenit credibilă pentru o parte dintre cei care ajung în Retezat şi care au relatat că ar fi resimţit „energiile muntelui”.

Tronul Străbunilor

„Tronul străbunilor”, o stâncă misterioasă aflată în pădurea din vecinătatea oraşului Haţeg, a devenit în ultimii ani obiect de veneraţie pentru grupurile de turişti venite aici, din toate colţurile ţării, în căutarea energiilor benefice. Profesorul Ioan Romeo Mânzală l-a cercetat şi i-a dedicat o carte numită „Tronul străbunilor”. „Noi nu suntem arheologi, noi suntem geofizicieni, doctori în fizică. Cine vrea să meargă la Tronul Străbunilor va avea parte de o energie foarte puternică, vindecătoare. Veţi găsi acolo spiritualitate, creştinism şi ştiinţă”, îl descria Romeo Mânzală.

Pe site-ul dedicat bolovanului, „Pe urmele străbunilor“, acesta este prezentat ca fiind un loc sacru, încărcat cu energii puternice, pe care în ultimii ani, tot mai mulţi români l-au căutat. Pentru alţi români, aşa-zisul „tron” a rămas însă doar o piatră cu formă neobişnuită, modelată de vânt de-a lungul mileniilor, căreia localnicii şi pasionaţii de istoria dacilor i-au dat conotaţii exagerate. Templele din Sarmizegetusa Regia La mijlocul anilor ’90, Sarmizegetusa Regia era un loc de întâlnire obişnuit pentru adepţii yoghinului Gregorian Bivolaru.

În 1996, circa 3.000 de oameni au invadat zona sacră, pentru a forma „spirale energetice”. Alte câteva sute de oameni au venit aici pentru acelaşi fel de acţiuni, în timul eclipsei solare din august 1999. Templele misterioase din incinta sacră a oraşului antic au atras cel mai mult curiozitatea oaspeţilor cetăţii dacice. Cel mai faimos dintre ele este Marele sanctuar circular. În 2019, actorul neo-zeelandez Manu Bennett a intrat în templul antic şi, după ce s-a dezbrăcat complet, a început să practice Haka, un dans ritual specific al populaţiei băştinaşe māori din Noua Zeelandă. Vedeta a fost oprită în cele din urmă de agenţii de pază. Şi-a motivat gestul susţinând că „acest loc are atât de multă rezonanţă spirituală”.

Sarmizegetusa Regia

Şi soarele de andezit a stârnit controverse. Istoricii l-au considerat un altar unde strămoşii noştri aduceau ofrande unor zeităţi astrale, însă membrii unor asociaţii de yoga şi religioase susţin, prin diverse mărturii, că soarele de andezit ar fi un loc încărcat de energii puternice şi chiar un portal către alte lumi. Aşezarea oamenilor pe vechiul „disc solar” este însă, de câţiva ani, interzisă, monumentul fiind degradat tocmai de cei care au dorit să mediteze deasupra lui pentru a-i simţi energia.

„Minunile” de la Mănăstirea Prislop

Relatări despre fenomenele stranii petrecute la Mănăstirea Prislop au fost numeroase, iar cele mai multe au avut legătură cu duhovnicul Arsenie Boca. Unii pelerini au dezvăluit că la mormântul acestuia personaje divine care şi-au făcut simţită prezenţa sau au semnalat apariţii diafane, alţii au susţinut că locul este încărcat de energii, care dau oaspeţilor aşezării o stare de bine.

„La mormânt, măicuţele mi-au zis: «Ce credeţi, noaptea două căprioare vin şi se culcă lângă el şi îl păzesc. Şi când se face dimineaţă, ele se scoală şi pleacă”, scriu autorii volumului „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”, citând mărturia unei românce. Mediatizarea minunilor atribuite duhovnicului a schimbat cu totul soarta mănăstirii din Ţara Haţegului, care a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Pădurea de Argint

La marginea satului Săcărâmb din munţii Metaliferi se întinde o pădure de fagi despre care localnicii susţin care efecte neobişnuite asupra oaspeţilor săi.

Au numit-o „Pădurea de Argint“, iar potrivit legendei, la izvorul din mijlocul pădurii a poposit împăratul Franz Joseph, în timpul călătoriei sale în Transilvania. „Am simţit în acest loc cum îmi furnică palmele. La un moment dat am închis ochii şi am văzut o lumină, ca un fel de curcubeu, dar era o lumină albastră, un albastru strălucitor, era culoarea cerului, dar mai strălucitor, mai intens”, relata Alexandru Tokar, preşedinte al Societăţii europene pentru tehnică radiantă şi armonie spirituală“ (SETRAS), autor al monografiei Săcărâmbului. Localnicul adăuga că întreaga zonă a Săcărâmbului şi nu doar Pădurea de Argint reprezintă un centru energetic care poate oferi oaspeţilor săi senzaţii ieşite din comun. Explicaţia oferită de acesta este că aşezarea minieră se află în centrul unui vechi con vulcanic care a avut altitudinea de 3.300 de metri şi care îşi manifestă energiile. Şi alţi oaspeţi ai Pădurii de Argint au susţinut că au avut experienţe senzaţionale în mijlocul acesteia. Unii au relatat chiar despre observarea unor OZN-uri care şi-au făcut apariţia în zonă.
Sursa: adevarul.ro

Alte subiecte :

Citește și :