13 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Locul din Banat unde-şi vedeau de sănătate capetele încoronate, o ruină în care se tratează pacienţii de azi! VIDEO

Că nu se mai pune mare preţ pe sănătatea din ţara noastră au constatat-o cei mai mulţi din cei care au avut nevoie de tratament după 1990. Exemple întâlnim la tot pasul. La 20 de kilometri de Anina, de pildă, în inima codrilor cărăşeni, o clădire asemănătoare cu ruina unui hotel din vremea interbelică stă să se prăbuşească în orice moment. Autorităţile îl numesc Sanatoriul Marila. Oamenii în schimb îi spun Epava.

În clădirea sinistră sunt internaţi bolnavi cronici şi de tuberculoză din toată România. Au trecut deja şapte ani de la prima şi ultima investiţie guvenamentală prin care au fost schimbate ţevi şi igienizate cele trei etaje încă funcţionale din cele şase existente.

Sanatoriul, care cândva a atras nobilimea austro-ungară, germani şi britanici, capete încoronate din Europa printre care împărăteasa Sissi, este astăzi lipsit de puls din cauza promisiunilor care nu au devenit niciodată realitate, consemnează Digi24 Timişoara.

Marila veche

Consolidat în vremea Regelui Carol al II-lea, sanatoriul Marila, cândva atracție europeană, este astăzi o ruină. Documentele istorice arată că Sanatoriul Marila a fost parte a unei staţiuni deschise în 1878, din care nu a mai rămas nicio urmă, nici măcar din celebrul pavilion care a aparţinut reginei Maria. Reabilitată în perioada interbelică, actuala clădire a unităţii medicale a fost dată în folosință după cel De-al Doilea Război Mondial. Spitalul nu a fost renovat niciodată.

Marila de alta data

Vechiul spital avea cinci etaje cu câte 100 de paturi şi un al şaselea pentru relaxare. La Marila veneau oameni din toată ţara pentru a se trata de tuberculoză. În prezent aici funcţionează doar 20% din vechiul spital, adică o secţie pentru bolnavi cronici şi una pentru TBC. În total, 140 de paturi existente pe primele trei etaje ale spitalului. Următoarele trei sunt foarte degradate, iar conducerea unităţii a fost nevoită să restricţioneze accesul pentru medici şi pacienţi. Prectic, singurul lucru care nu s-a degradatla Marila este aerul de munte. De câte ori au ocazia, bolnavii se bucură de el de pe balcoanele vechi şi scorojite.

După aproape trei decenii de la Revoluţie, s-au perindat 22 de miniştri ai Sănătăţii şi Marila a beneficiat de o singură finanţare guvernamentală. Asta a însemnat 500.000 de lei, care au fost alocaţi acum şapte ani, bani care au ajuns doar pentru a schimba ţevi, pentru a zugrăvi saloane şi pentru a renova băile.

Sanatoriul se degradează pe zi ce trece şi este tratat doar cu promisiuni, spune conducerea. Conform ultimului studiu de prefezabilitate pentru renovarea spitalului, realizat cu 11 ani în urmă, ar fi necesare 12 milioane şi jumătate de euro. Managerul spitalului nu a găsit însă programe europene, iar studiul a rămas pe hârtie.

Din partea autorităţilor locale responsabile, dar şi a celor centrale, vin doar promisiuni că vor continua să caute soluţii. „Consiliul local şi primăria va lua măsuri ca pe termen scurt să repare acoperişul iar pe termen mediu sau lung să fie reabilitată întreaga clădire pe fonduri europene sau să fie găsită o altă locaţie, izolată de comunitate în care să fie mutată această secţie”, a declarat pentru Digi24 Timişoara Lorena Ion, viceprimarul oraşului Oraviţa.

Problema Sanatoriului Marila a fost şi în atenţia Guvernului României. „Ştiu foarte bine situaţia de la Marila. Mi-a prezentat situaţia e mai rău în exteriorul clădirii decât în interior. Sanatoriul de acolo are nevoie de sprijin. Am discutat concret, nu vreau să spun înainte de a se concretiza”, spune Sorin Grindeanu, premierul României.

Sursa: Digi24 Timişoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Președintele CCIA Timiș a deschis FoodIntelForum București 2024

Miercuri, 24 aprilie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica CHIRIȚĂ, a participat la deschiderea oficială a celei de-a...

Instruirea continuă a asistenții personali de la Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a organizat miercuri, 24 aprilie, o sesiune de instruire profesională a asistenților personali ai persoanelor cu handicap,...

Citește și :