Locul din Banat care ar putea deveni paradis turistic. Primarul vrea să construiască 600 de căsuțe ecologice

1512

Primarul oraşului Moldova Nouă îşi doreşte să transforme Insula Ostrov, din vecinătatea oraşului cărăşean, într-un paradis turistic. Concret proiectul primarului prevede construirea unui “sat turistic”, cu circa 600 de căsuţe, toate ridicate pe modelul impus de primărie.

Adrian Torma spune că este unul din proiectele care ar readuce la viaţă întreaga clisură. Edilul cărăşean spune că a reuşit să convingă şi primarii din zonă şi specialiştii Consiliului Ştinţifiic din cadrul Parcului Natural Porţile de Fier de necesitatea acestui proiect.

“Zona Ostrov face parte din Parcul Natural Porţile de Fier şi se află într-o zonă cu restricţie totală de construcţie. Această restricţie se bazează pe nişte documente din anii 80, când oarecum a fost o zonă protejată. Dar niciodată acolo nu au fost specii protejate sau alte lucruri de genul acesta. Pur şi simplu nişte documente vechi au stat lacestui statut, la începutul constituirii parcului şi a zonelor protejate. De atunci, noi nu am reuşit să găsim o cale de a a schimba această decizie, pentru că avem argumente, mai ales că ne plac zonele frumoase şi clamăm dezvoltarea turismului, dar nu facem nimic să dezvoltăm turismul în aceste zone”, spune Adrian Torma, primarul din Moldova Nouă.

Anul trecut însă, primarii din zonă au reuşit să convingă Consiliul Ştinţific al Parcului Naţional de necesitatea scoaterii din zona de restricţie a unei suprafeţe care să intre în intravilanul oraşelor şi să devină construibilă. Moldova Nouă ar avea o suprafaţă de 50 de hectare, pentru care însă are nevoie de o hotărâre dată de Guvernul României. Adrian Torma spune că în perioada următoare, împreună cu reprezentanţii PNPF urmează să facă solicitarea către Ministerul Turismului.

Citeste mai mult despre această inițiativă pe adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ