12.2 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

Localnicii unei comune din Timiș nu mai pot consuma apă de la robinete

Apa care curge la robinetele localnicilor din două sate aparținătoare comunei Săcălaz nu mai este potabilă. DSP Timiș a trimis o informare către populație prin care explică că parametrii de bacterii au fost depășiți și interzice oamenilor să mai consume apa. Potrivit adresei trimise de DSP către Primăria Săcălaz în 24 iulie, „s-au constatat depășiri la parametrul microbiologic () față de valorile admise privind calitatea apei potabile la sursele de apă din localitatea Beregsău Mare, Beregsău Mic. Vă solicităm să luați de urgență măsuri în vederea încadrării în parametric de potabilitate a apei cu recontrolul ulterior pentru parametri neconformi. În această perioadă se interzice consume apei de cate populație”.

Înainte ca adresa să ajungă la primărie, edilul șef dădea asiguri cetățenilor că apa este potabilă și poate fi consumată.

„Prima regulă pentru sănătate este să bem apă. Având în vedere câtă apă bem toată viața, contează foarte mult cantitatea și calitatea apei pe care o consumăm. În țara noastră, apa potabilă este definită și reglementată prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, completată și modificată prin Legea nr. 311/2004. În acest sens, vă punem la dispoziție Raportul de Încercare – APA ( locație: Beregsău Mare, Beregsău Mic, comuna Săcălaz) emis de Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, în care este prezentat rezultatul examenului microbiologic , iar proba de apă analizată corespunde microbiologic la parametrii solicitați de lege”, a transmis, în 18 iulie, primarul comunei Săcălaz, Ilie Todașcă.

Ulterior, în 24 iulie, când a fost publicată și informarea de la DSP, primarul și-a schimbat poziția. Acesta a transmis un anunț public prin care le spune localnicilor să nu mai consume apa.

„Dragi cetățeni, în urma numeroaselor sesizări primite de UAT comuna Săcălaz privind calitatea apei potabile, personalul de specialitate al DSPJ Timiș a recoltat mai multe probe microbiologice din rețeaua de apă potabilă, iar ca urmare a Raportului de Încercare Apă s-a constatat că s-au depășit parametri microbiologici. Pentru aceste considerate, până la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate vă recomandăm ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut și prepararea hranei, fiind recomandată utilizarea apei îmbuteliate sau apei potabile din foraje autorizate”, se arată în anunțul primăriei. Urmează ca autoritățile să facă mai multe probe ale apei și vor transmite populației rezultatele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoara are nevoie de o strategie concretă de brand pentru a se dezvolta

Timișoara are nevoie de o direcție în care să se dezvolte. Orașului îi lipsește un brand,consideră Ovidiu Șandor, dezvoltator local, în cadrul dezbaterii „Timișoara...

Poli Timișoara, amendată de FRF cu 10.000 de lei din cauza suporterilor

FRF a sancționat Poli Timișoara după jocul cu Phoenix Buziaș. Alb violeții au primit o amendă de 10.000 de lei de la Comisia de...

Citește și :