Lista țărilor unde există riscul de infecţie cu virusul Zika

112

Atenţie, dacă intenţionaţi să călătoriţi în străinătate! Ministerul Afacerilor Externe a dat publicităţii lista ţărilor unde există riscul de infecţie cu virusul Zika şi ce este bine de făcut pentru a nu lua boala.

Există riscul de infecție cu virusul Zika (ZIKV) în Barbados, Bolivia, Brazilia, Insulele Capului Verde, Columbia, Republica Dominicana, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceza, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda, Venezuela.

În aceste ţări, unde bântuie virusul Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțărilor (atât în incinte, cât și în exterior, mai ales pe timp de zi — când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector): purtarea de pantaloni lungi și bluze/ cămași cu mâneca lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei.

Cetățenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika Zika în interval de trei săptămâni de la întoarcerea dintr-o zona/ țara afectată, sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone/țări.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însotite de copii mici, femeilor însarcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie si boli infecțioase, înainte de plecarea spre astfel de destinații, afectate de virusul Zika, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât și a altor măsuri preventive ș profilactice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:
– www.mae.ro
– http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/339-informatii-pentru-calatori-catre-zone-cu-transmitere-locala-a-virusului-zika
– http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zikainformation-travellers.aspx
– http://who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
– http://www.paho.org/hq/index.php?option=com_topics&view=article&id=427&Itemid=41484

Cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibila gratuit în „App Store” si „Google Play”), care oferă informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

LĂSAȚI UN MESAJ