Liderii extremei-drepte din UE, reuniţi în Germania, promit să pună bazele unei Europe noi-VIDEO

238

Candidata la preşedinţia Franţei Marine Le Pen le-a dat asigurări liderilor populişti europeni, strânşi în Germania, că alegerile din 2017 vor aduce vântul schimbării în toată regiunea, relatează News.ro citând AFP.

Încurajată de votul privind Brexit şi de victoria lui Donald Trump în alegeri, lidera Frontului Naţional a declarat că alegătorii din Franţa, Germania şi Olanda vor fi următorii care vor respinge sistemul.

„2016 a fost anul în care s-a trezit lumea anglo-saxonă. Sunt sigură că în 2017 se va trezi Europa continentală”, a spus ea în aplauzele participanţilor la conferinţa din oraşul german Koblenz, pe malul Rinului.

„Nu se mai pune problema dacă, ci când”, a adăugat ea într-un discurs în care a criticat migraţia, euro şi graniţele deschise.

„Trebuie să trecem la etapa următoare, etapă în care nu ne vom mai mulţumi să fim o minoritate în Parlamentul European, etapă în care noi vom fi majoritari la fiecare scrutin”, a spus Le Pen, care ar putea intra în al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale din primăvară, din Franţa.

Descris drept un „contra-summit european”, la reuniunea de la Koblenz iau parte Frauke Petry, din formaţiunea antiimigraţie Alternativa pentru Germania (AfD), Geert Wilders din partidul olandez anti-islam Partidul Libertăţii, Harald Vilimsky, secretarul general al Partidului Libertăţii din Austria şi Matteo Salvini, din Liga Nordului, anti-UE.

Conferinţa are loc a doua zi după învestirea în funcţie a lui Trump, care a rostit un discurs descris drept naţionalist, în care a promis să pună „America pe primul plan”.

Participanţii la conferinţa de la Koblenz şi-au exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru miliardarul nonconformist şi, asemeni lui, spera să reformeze peisajul politic profitând de valul de revoltă faţă de sistem şi de anxietate în faţa migraţiei.

„Ieri (vineri – n.r.) o nouă Americă, astazi Koblenz, iar mâine o nouă Europă”, a spus Wilders în faţa celor 800 de participanţi.

Carismaticul parlamentar olandez conduce în prezent în sondaje înainte de alegerile parlamentare din martie, însă analiştii cred că îi va fi greu să găsească parteneri pentru o coaliţie de guvernare.

Congresul de la Koblenz a fost organizat de grupul Europa Naţiunilor şi Libertăţii din Parlamentul European, înfiinţat în 2015 de Le Pen şi din care fac parte în prezent 40 de europarlamentari din nouă ţări.

sursa: independent.md

LĂSAȚI UN MESAJ