Liberatea de exprimare în vremuri de criză. Perspective franco-române”

88

Universitatea de Vest din Timișoara este consecventă cu dorința sa de ieșire din cadrul stric academic național și continuă să aibă invitați de înalt nivel din întraga lume. Temele abordate sunt cele mai diverse și de mare actualitate. Cea mai nouă conferință cu participanți din toată Europa dar cu precădere din spațiul francofon are loc azi în 31 mai.
Universitatea de Vest din Timișoara și-a ales o temă extrem de incitantă în contextul geopolitic actual: „Liberatea de exprimare în vremuri de criză. Perspective franco-române”.

În ajutorul universității au mai venit colaboratori de toată stima: Ambasada Franței în România în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Institutul Francez din România și Collège Juridique Franco-Roumain d’Études Européennes.
Amfiteatrul A01 din UVT s-a dovedit aproape neîncăpător pentru toți cei ce au dorit să cunoască câte ceva din subiectul abordat.
Conferința își propune să abordeze libertatea de exprimare atât din perspectivă juridică, cât și din perspectivă practică, atunci când societatea se confruntă cu un context de criză, prin favorizarea unei abordări franco-române. Ca atare, este vorba de abordarea, în primul rând, a crizei militare care pune sub semnul întrebării în special rolul jurnalismului în fața crimelor și a dezinformării. Invitații s-au concentrat apoi asupra crizei democratice care afectează mai multe țări europene marcate de o renaștere a autoritarismului și a opacității. În acest sens, au fost discutate condițiile tradiționale și noi de exercitare a libertății de exprimare, în special în ceea ce privește progresele în legislația europeană.

La evenimentul a fost invitată și Excelența Sa, doamna Laurence Auer, ambasadorul Republicii Franceze în România. La conferință vor participa, de asemenea, domnul Julien Chiappone-Lucchesi, director al Institutului Francez din România, și domnul Pierre De Monte, magistrat de legătură la Ambasada Franței în România.
În deschidere alături de rectorul Marilen Pirtea a mai vorbit și Excelența Sa Emil Hurezeanu ambasadorul României la Viena. Dânsul avut o amplă prezentare legată de fenomenul adevărului și a manipulării în mass media contemporană raportându-se la anii când lucra la postul de radio Europa Liberă și totul se vedea în alte coordonate.