Legea ce interzice publicitatea la medicamente, la televiziune şi radio, trimisă la reexaminare

75

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis sâmbătă Parlamentului, pentru reexaminare, legea care interzice publicitatea, la televiziune şi radio, pentru produsele medicamentoase, cât și reclama pentru farmacii.

Totodată, sunt interzise comunicările comerciale audiovizuale destinate produselor și tratamentelor medicale, precum și plasarea acestora unor operatori economici al căror obiect principal de activitate îl constituie fabricarea ori vânzarea unor astfel de produse, chiar și a acelora pentru care nu este necesară o prescripție medicală, adaugă președintele României.

„În mod cert, promovarea prin intermediul publicității în mass-media audiovizuală a unor tipuri de medicamente trebuie supusă unor condiții restrictive, dar proporționale cu drepturile constituționale”, spune şeful statului, care face referire apoi la o directivă europeană şi subliniază că „în această materie statele membre nu pot adopta norme mai restrictive și nici norme cu un conținut diferit”.

Klaus Iohannis vorbeşte, legat de publicitatea la farmacii, că se creează „o nouă premisă de discriminare și o posibilă barieră în calea liberei prestări a serviciilor”, iar un argument suplimentar pentru reexaminare îl constituie și faptul că legea transmisă la promulgare poate crea confuzie juridică.

„Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea art. 17 din Legea nr. 148/2000 privind publicitatea, precum și a Legii audiovizualului nr. 504/2002”, îi transmite Klaus Iohannis lui Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ