Lectură în Piața Libertății din Timișoara sub semnul celestului

86

Timișorenii sunt deja obișnuiți ca în plină vară să iasă la lecturat poezie în Piața Libertății. Și nu oricum ci așezați în cercuri concentrice. Evenimentul se repetă anual și acum se află deja la a opta ediție.

ConCentrica, organizat de Biblioteca Județeană Timiș, sub sloganul „Timișoara Celestă”, a adunat și de data asta iubitorii de versuri și de carte în general, deși răpăiala de ploaie de dimineață a întârzit puțin evenimentul. Aceasta este cea mai mare lectură publică din țara noastră.
Manifestarea ConCentrica este organizată și în acest an de către Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel” cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. Prima ediție, care a avut loc în 2016, a reunit peste 1.000 de persoane, fiind cea mai mare manifestare organizată în jurul unei cărți, la propriu și la figurat, din istoria urbei noastre.
Au venit cititori de cele mai diferite vârste: de la elevi de mai mici dar și liceeni până la un grup compact de seniori. Nici militarii în uniforme albastre nu au putut să lipsească. Astfel, comunitatea parcurge o carte, cartea parcurge comunitatea. Reprezentanții fiecărui grup citesc câte un poem, până la finalul manifestării fiind lecturat un întreg volum de versuri.
„Cea mai mare lectură publică din România – în Capitala lecturilor publice, Timișoara. Se va citi din Bleu ciel. Timișoara celestă, antologie, deopotrivă, retro- și pro-spectivă de poezie, realizată de Biblioteca Județeană Timiș în 2022. Lucrarea conține extrase din poeți timișoreni dispăruți pe care Biblioteca Județeană Timiș i-a (re)editat sau îi va (re)edita în ediții integrale. Spre a puncta simbolic caracterul de happening comunitar al manifestării, ne-am rezumat la menționarea generică a principalului partener: Comunitatea, urmând ca actanții să fie «deconspirați» la fața locului”, a explicat Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș câte ceva despre eveniment. Potrivit acestuia, lecturile publice marca Biblioteca Județeană Timiș sunt concepte de eveniment literar din istoria Timișoarei care au fost preluate și organizate și în alte orașe din toată țara.: Cluj, Craiova, Sibiu, Brașov, Reșița, Lugoj etc, generând un fenomen unic.
Este de remarcat că elevii au venit „cu lecția învățată” adică pregătiți să dea răspunsuri la diversele întrebări adresate lor. Nu au memorat sau citit în mod mecanic câte o pagină ci au și spus câte o părere despre rândurie respective.
Azi a venit rândul să fie citiți și omagiați poeți banațeni din boema locală ca: Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca şi Marcel Turcu.
Este un foarte interesanrt experiment de a alinia acești autori locali ce nu mai sunt printre noi decât cu paginile lor la cultura europeană ce se desfășoară în acest an în Timișoara. Scriitorii au fost puși alături unul de altul în recentul volum reeditat de Biblioteca Județeană Timiș într-o antologie numită Timișoara Celestă.