15.1 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Lăutari vestiţi ai Banatului: Marius Cîrnu – un instrumentist la superlativ

Marius Cîrnu este un bănăţan fălos, în al cărui destin şi-au dat întâlnire nu doar talentul muzical, ci şi inteligenţa, seriozitatea şi tenacitatea. Stăpâneşte la modul profesionist multe instrumente de suflat, dar, pe deasupra, şi-a dat doctoratul în muzică, aprofundînd studiul teoretic al instrumentelor la care cântă cu măiestrie. Este, fără nicio îndoială, unul dintre cei mai titraţi instrumentişti din Banat şi din ţară. Un muzician complet, care se descurcă fără nici un efort şi între paorii din Banat, dar şi într-un amfiteatru universitar.

Marius Cîrnu cântă cu predilecţie muzică populară, fiind un interpret subtil, rafinat. Dar a studiat muzică temeinic, putând  trece cu uşurinţă la aproape orice muzică la care se pretează instrumentele pe care le stăpâneşte. Are înregistrări de muzică ambientală şi muzică de film, poate cânta aproape orice gen, dar muzica de care se simte cel mai aproape este cea populară din Banat. Nu s-a mulţumit doar să preia melodii cunoscute, a plecat el însuşi să descopere melodii vechi, uitate sau necunoscute publicului larg. Asta cu siguranţă i se trage şi de la acea iubire temeinică pe care orice bănăţean nativ o simte faţă de regiunea lui de baştină.

Marius Cîrnu s-a născut la Lighed, actualmente Pădureni, într-o familie de bănăţeni autentici. Primul lui instrument muzical a fost acordeonul, pe care l-a învăţat cu profesorul Nicolae Miţiga, dirijorul fanfarei din satul natal. A ajuns apoi elev al Liceului de Muzică „Ion Vidu”, unde a studiat clarinetul cu profesoara Rodica Sas. Avea 11 ani când a prins să cânte la clarinet şi nu s-a mai despărţit de acest instrument nici până în ziua de astăzi. O face doar când trece la taragot, la saxofon, la fluier, la ocarină, caval şi la alte instrumente de suflat. La toate cântă cu măiestrie, căci – spuneam mai sus – talentul lui, darul divin pe care l-a primit se îmbină cu mii de ore de studiu, cu ore şi zile de repetiţii, deoarece Marius Cîrnu este un perfecţionist autentic.

În 1981 a absolvit Liceul de Muzică „Ion Vidu” şi a intrat prin concurs în orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timişoara, unde a activat timp de 7 ani. După mulţi ani, respectiv în perioada 2008 – 2012, Marius Cîrnu a fost directorul artistic al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş, adică tocmai cel care se ocupă de Ansamblul Profesionist „Banatul”. A mai activat şi în cadrul Şcolii Populare de Artă Timişoara, ca profesor.

Nu s-a mulţumit doar cu talentul de a cânta la diverse instrumente, aşa că între anii 1991 -1996 a făcut Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest Timişoara,  cu specializarea Interpretare Instrumentală. În anul 2006 şi-a dat şi doctoratul în muzică, la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti, avându-l ca şi conducător pe prof. univ. dr. Gheorghe Oprea.

Actitivitatea sa didactică se leagă cel mai mult de instituţia unde a învăţat clarinetul şi alte instrumente de suflat: Liceul de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara, unde a fost profesor, director adjunct şi director plin. Marius Cîrnu este unul dintre profesorii care transmit tainele interpretării instrumentale şi altor generaţii, cu generozitate, dar şi cu exigenţă pedagogică.

De-a lungul carierei sale muzicale a primit atâtea premii şi disticţii, în ţară şi în afara ei, încât ne-ar trebui încă o dată atâta spaţiu doar să le enumerăm. A cântat în multe ţări, de pe mai multe continente. Este cunoscut şi apreciat în multe locuri din lume, dar cel mai iubit este în Banatul nostru natal. Şi asta pentru că aduce acel folclor curat, autentic, de multe ori cules de el însuşi de la lăutari din satele de la munte sau de la pustă.

A scris şi a publicat zeci de articole şi studii muzicale, în ziare şi reviste de specialitate. Iată câteva din lucrările publicate de-a lungul vremii, unele esenţiale pentru instrumentele în care s-a perfecţionat: „Modalităţi de stimulare a gândirii şi creativităţii muzicale” – 2005, „Contribuţii la istoricul învăţământului timişorean” – 2005, „Antologie de cântece din repertoriul copiilor din clasele I – IV” – 2005, „BANATUL – Obiceiuri şi instrumente aerofone tradiţionale”. Editura Tempus, Timişoara – 2007, „Instrumente aerofone din Banatul secolului 20” – 2007, „Melodii de joc din Banat, culese şi aranjate pentru fluier, torogoată şi saxofon alto” – 2006.

Marius Cîrnu a apărut în zeci de emisiuni radio şi de televiziune, are mii de ore de înregistrări, dar notorietatea lui maximă se manifestă în satele din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, unde a cântat şi cântă la sute de evenimente. Nu există suflet de iubitor de folclor în Banat care să nu fi auzit de Marius Cîrnu. Din punct de vedere al notorietăţii, dintre contemporani, probabil că este pe locul al doilea după Gică Hagi. Şi, forţând (prieteneşte) o comparaţie: Marius Cîrnu este un Gică Hagi al taragotului, clarinetului şi saxofonului. Adică un rege al execuţiilor măiastre.

Alte subiecte :

„Monoloagele solitudinii” la Teatrul Cetății

Teatrul Cetății își deschide noua stagiune cu o distopie teatrală despre solitudine, o ”colecție de singurătăți” care, ca o lentilă...

Avansează amenajarea parcării de pe Martir Ioan Stanciu 

Zeci de locuri de parcare, spații verzi și alei prind deja contur în locul terenului dezafectat de pe strada Martir Ioan...

Citește și :