Lanurile cu ambrozie continuă să le facă rău timișorenilor afectați de alergie. Se dau, totuși, amenzi unor proprietari de astfel de terenuri

125

Oamenii legii au început verificările la începutul luni iulie, iar până la finalul lui august notificaseră deja proprietarii a 362 de terenuri neîntreținute, cu potențial pentru dezvoltarea ambroziei.

Au verificat ulterior dacă proprietarii s-au conformat, iar în 37 de cazuri aceștia nu au luat măsurile de cosire a ambroziei. Au primit avertismente și s-au conformat și au luat măsurile de igienizare.

„Tot în ultimele două luni, polițiștii locali au aplicat și 11 sancțiuni în valoare de 19.500 de lei conform HCL 371/2007 pentru neîntreținerea terenurilor unor proprietari care nu le-au curățat de vegetație și resturi. Dintre terenurile pe care s-a constatat prezența ambroziei, majoritatea aparțin unor societăți comerciale”, au transmis polițiștii locali într-un comunicat de presă.

Oamenii legii spun că vor continua să verifice dacă există ambrozie pe terenuri până în luna octombrie.

Verificarea terenurilor neîntreținute se face însă permanent. Garda Naţională de Mediu avertizează că proprietarii care nu țin cont de această reglementare riscă amenzi între 1.000 – 5.000 de lei pentru persoanele fizice și 10.000 – 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice locale transmit o somaţie către toţi proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia.

Sezonul ambroziei începe primăvara și, în funcție de vreme, poate dura până în octombrie. August și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă.

Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire.

O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

Sursa: https://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ