Lăcașele de cult suferă împreună în fața stihiilor (foto)

815

Orașul nostru a căpătat, nu pe nedrept, un renume de ințelegere interetnică dar și de ecumenism între credințe.
Dacă la bucurie timișorenii au fost alături iată că și loviturile stihiilor lovesc fără alegere. Vântul puternic ce nu se poate asemăna decât cu furtuna de tristă amintire din vara lui 1982 a distrus fără alegere.
În cartierul Iosefin la sinagoga de pe strada Iulia Maniu o bună parte din acoperiș a fost luat pe sus. A aterizat pe trotuar lovind un automobil dar fără pagube majore. Însă paguba este a comunității mozaice ce va trebui să repare acoperișul ciuntit. A căzut unul din turnurile de decor de pe colțul clădirii dar și una din cupolele sferice din tablă zincată. Stricăciunile sunt cu atât mai importante cu cât lăcașul de cult este un adevărat monument istoric. Clădirea este cu ceva mai mică decât celelalte două sinagogi nefuncționale dar nu mai puțin importantă. Aici încă se mai țin servicii religioase ale comunitășii ebraice.
Dar și Catedrala Mitropolitană în ciuda trăiniciei cu care a fost durată a avut de suferit pagube. Câteva țigle de decor din cele cu smalț colorat au căzut de la locul lor. La orele serii meșterii alpiniști utilitari deja au început reparațiile. Însă mult mai gravă se dovedește a fi situația cupolei decorative de pe turnul cel mai sudic( din dreptul altarului) ce a fost smulsă cu totul și atârnă pe acoperiș. Este oricând un posibil pericol de a cădea de acolo. De altfel întreg par din spatele Catedralei este foarte rau zdruncinat. Mulți arbori chiar și sănătoși au fost smulși sin rădăcină sau rupți de la jumătate. Nici una troițele aduse și instalate de meșteri populari maramureșeni în părculețul din față nu a scăpat. A cedat ca un joc din bețe de chibrite. Cei doi stâlpi solizi din lemn de stejar s-au frânt de la jumătate.
Nu ar trebui să treacă mult timp pentru a renova cele distruse. Poate vor fi și mai solide în viitor.