22 C
Timișoara
miercuri 24 iulie 2024

La Vârșeț va fi voie bună timp de aproape o săptămână

Pentru cei ce doresc o ieșire în afara orașului (și chiar a țării) în aceste zile de vară vecinii din Serbia vin cu două propuneri tenante. La câțiva pași, în cochetul oraș Vârșeț, continuă tradiția festivalurilor ce atrag nenumătați turiști pentru evenimente cultural-artistice.

Consulatul General al Serbiei din Timișoara, Uniunea Sârbilor din România, Organizația Turistică din Vârșeț și Iavor Radovancovici, promotor al bunelor relații dintre România și Serbia au organizat la Restaurantul Lloyd, o conferința de presă pentru a anunța două evenimente care se vor desfășura în acest weekend la Vârșeț: Festivalul Vinului VINOFEST 2024 și Festivalul Internațional de Folclor „Cununa Vârșetului”.

Festivalul Vinului VINOFEST, ajuns deja la cea de-a 18-a ediție și durează două zile, în 5 și 6 iulie, programul manifestării fiind între orele 19:00 și 24:00. Ca de obicei cele mai importante momente se întâmplă în piața Sfântul Teodor.
În deschiderea evenimentului la hotelul Villa Breg are loc congresul de turism rural.
Anul acesta, la VINOFEST sunt așteptați peste 60 de expozanți din întreaga regiune, din Serbia, Ungaria, România, Bulgaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herzegovina, Muntenegru, Moldova, ș.am.d., organizatorii estimând numărul celor care vor vizita festivalul la circa 10.000. Trebuie menționat că la o precedentă ediție delegația timișană a luat nu mai puțin de 15 premii. Aproape toate sortimentele de vinuri provenite din podgoriile din județul nostru au fost apreciate cu câte o medalie.
În cadrul VINOFEST va exista și o jurizare a vinurilor participante. Comisia, formată din experți oenologi, va evalua mostrele înaintea evenimentului, vinuriole câștigătoare urmând a fi anunțate la deschiderea festivalului.
Atmosfera festivalului va fi întreținută permanent de programe artistice și de divertisment susținute de mai multe orchestre tradiționale de tamburași.

Vor urca pe scenă în prima zi:
Orchestra Seve și Milenko Pavlov
Orchestra OD BANA OD SEVDAHA
Filip Zmaher cu Pro Rock band.

Sâmbătă distracția continuă cu:
Orchestra Panonski Boemi
Orchesra La Banda (pentru prima dată o orchestră formată exclusiv din fete)
Orchestra Romansa
Formația Rocher

VINOFEST 2024 constituie o oportunitate ideală de a degusta vinuri de top, de a împărtăși experiențe și de a vă bucura de programul bogat pregătit de organizatori. Firește că nu vor lipsi bunătățile, specialitățile culinare tradiționale bănățene și sârbești. Doritorii pot face drumeții la podgoriile din jurul orașului und ela tot pasul se găsește câte o cramă.


Anul acesta, festivalul Cununa Vârșețului se desfășoară între 7 și 10 iulie, prima zi fiind rezervată repetițiilor la care se poate asista, iar cele două zile următoare fiind dedicate programelor artistice susținute de ansamblurile și formațiile participante.
Pe parcursul vizitei la Vârșet, oaspeții au posibilitatea de a a vizita podgoriile și cramele din zonă, să deguste vinuri, să încerce mâncare tradițională și să exploreze atmosfera aparte a orașului, să se piardă printre străduțele tipice Banatului sau să urce pe Cula Vârșețului până la cetatea medievală.
În cei 30 de ani de la înființare, la festivalul internațional de folclor „Vršački venac”, Cununa Vâșrșețului, au participat aproximativ 700 de ansambluri din întreaga lume: Spania, Franța, Slovacia, Cehia, Polonia, Georgia, România, Macedonia , India, Mexic, Republica Srpska, Muntenegru Gore, Canada, Moldova, Ucraina, Rusia, Ungaria, Slovenia, Turcia, Grecia, Cipru, Coasta de Fildeș, Bulgaria, Afro-Columbia, Croația, Sri Lanka, Bulgaria.

O bună parte din echipele folclorice, mai cu seamă cele venite de peste mări și țări, participă și în Timișoara la Festivalul Inimilor iar mai apoi pornesc spre Vârșeț după cum explică Javor Radovancovici exponent de seamă al comunității sârbe din Banat.
„Vecinii sârbi au ales să țină acest festival săptămâna viitoare, pentru că multe formații din diverse țări vor fi în acest weekend la Timișoara, la Festivalul Inimilor. Așa că nu e vreo întârziere, ci pur și simplu, pentru că Timișoara și Vârșeț sunt așa de aproape una de cealaltă, dansatorii care vin din țări străine au ocazia să participe la două festivaluri, în două țări diferite. Aș mai vrea să menționez că datorită programelor pe care le facem împreună cu partenerii din Serbia, fluxul de turiști care vin la Timișoara dar și invers, a crescut cu 30%, ceea ce nu este puțin lucru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Întreruperea furnizării de apă caldă

Pentru remedierea unei defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a Municipiului Timișoara, suntem nevoiți...

Un bărbat în vârstă de 66 de ani a ajuns la spital

Un șofer de 66 de ani a ajuns la spital în urma unui accident rutier petrecut între localitățile Albina și Moșnița Nouă.  Bărbatul s-a izbit...

Citește și :