15.1 C
Timișoara
joi 25 aprilie 2024

La Universitatea de Vest se complotează pentru o nouă revoluție-VIDEO

Universitatea de Vest din Timișoara a fost sâmbătă arhiplină de studenți, dascăli și oaspeți din toată lumea. Puneau la cale o revoluție. Dacă se vor aplica măcar o parte din cele discutate, aceste teme vor fi cu adevărat premisele unei viitoare revoluții a educației. Ca un om al catedrei, ce se afla pe teren propriu, rectorul Marilen Pirtea a fost nu doar gazdă bună ci și unul din participanții la temele dezbătute. Iar partener și coorganizator al evenimentului a fost Hella.

Firma HELLA România, subsidiară locală a grupului german, cunoscută la nivel internațional ca furnizor pentru industria automotive globală, este prezentă de o bucată de vreme și în Timișoara. Aici produce o parte din binecunoscutele sale produse în fabrica nou construită în apropierea aeroportului.

Ca orice companie serioasă este interesată de nivelul de pregătire a personalului, acesta fiind una din cele mai importante resurse posibile.

Câteva dintre programele specifice Hella pot fi aduse în atenție pentru seriozitatea aplicării învățământului la locul de muncă.

Parteneriate cu universităţi pentru pregătirea specialiștilor pentru nevoile exacte de la locul de muncă și creșterea astfel a șanselor de angajare.

De asemenea, studenții pot fi beneficiarii unor stagii de practică de vară. Astfel se obține o bună cunoaștere practică a viitoarei meserii chiar de pe băncile facultăților. O altă modalitate modernă de pregătire este așa numita academie HELLA, ce oferă oportunitatea de a îmbina teoria cu practica în cadrul unui program consistent de învățare, într-un mediu profesionist, ca prim pas în dezvoltarea unei cariere.

Iată de ce parteneriatul dintre firmă și Universitatea de Vest din Timișoara, a dus la o bine venită conferință-dezbatere sub genericul „HELLA Driving Education Day”. Evenimentul a reunit specialiști în educație, din România și din străinătate pentru a discuta despre revoluționarea educației.

Invitatul vedetă al zilei a fost Sugata Mitra, specialist internaţional în domeniul educatiei și profesor la Universitatea Newcastle din Marea Britanie. Renumit pentru experimentul său „Hole in the Wall”, acesta le-a vorbit participanților despre viitorul procesului de învățare, din poziția de fizician dublată de cea de filosof.
„Am aflat câteva lucruri foarte importante din experimentele mele, Hole in the Wall și SOLE (Self Organised Learning Environment). Copiii în grupuri nesupravegheate pot învăţa singuri, absența profesorului fiind o unealtă pedagogică. Prezenţa unui mediator poate accelera procesul de învăţare. Consider că cele trei baze ale educaţiei, cititul, scrisul şi aritmetica nu mai sunt actuale. Ele ar trebui subsumate înțelegerii, comunicării, respectiv computerizării”, a declarat Sugata Mitra.

Specialiștii au abordat problema educației din diverse unghiuri. Diana Andone de la Politehnica timișoreană a vorbit despre educația deschisă în România și probleme de implementarea e-Learning.

Marian Staș a pledat pentru schimbarea paradigmei învățării la români. Și insistă că trebuie să inceapă ,,școala pe bune”.

Economistul Florian Colceag, poreclit cu drag „antrenorul de genii”, a adus în discuție șocul viitorului în educație. Nu se poate să investești douăzeci de ani de școală într-un tânăr, dacă nu proiectezi mentalul său cu alți douăzeci sau patruzeci de ani în avans. Istoricul Sorin Ionescu a abordat problema miturilor școlii românești. Iar acum pregătește o „hartă” a traseului educațional de urmat de către elevi în viitoarea lor profesie. Iar Sebastian Burduja a împărtăşit din experienţele lui la Stanford și la Harvard University. Dupa experiența muncii de la Banca Mondială ar dori să aplice aceste cunoștințe și în țară.

„Copiii se nasc geniali, dar sistemul de învățământ românesc îi zăpăcește”, a declarat Florian Colceag, un militant al educației alternative.

La acest eveniment s-au înscris peste 1.000 de persoane, dintre care au fost selectați 450 de participanți: cadre didactice, formatori, ONG-uri, studenți și părinți. Restul persoanelor interesate de educație au putut urmări evenimentul de acasă prin live-streaming.

education day hela uvt_23 education day hela uvt_22 education day hela uvt_21 education day hela uvt_21 education day hela uvt_20 education day hela uvt_19 education day hela uvt_18 education day hela uvt_17 education day hela uvt_16 education day hela uvt_11 education day hela uvt_12 education day hela uvt_13 education day hela uvt_14 education day hela uvt_15 education day hela uvt_06 education day hela uvt_07 education day hela uvt_08 education day hela uvt_09 education day hela uvt_10 education day hela uvt_05 education day hela uvt_04 education day hela uvt_03 education day hela uvt_02 education day hela uvt_01

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :