La Timișoara va avea loc Gala de Blues Jazz Kamo, ediţia a XXVII-a

288

GALA DE BLUES JAZZ KAMO care, în acest an, va ajunge la ediţia a XXVII-a, este cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi, după cel de la Sibiu, cel mai timpuriu festival de jazz din ţară.

După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.

În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărît să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducînd pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada, Polonia şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

În acest an, deschiderea o va face gazda Galei de Blues Jazz Kamo, formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rândul.

Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial, au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format din Maria Chioran – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – baterie.

Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului. Anul acesta, formaţia Bega Blues a efectuat un turneu în mai multe cluburi de jazz din Germania.
Programul prezentat, la această ediţie, de către faimosul grup timişorean cuprinde piesele incluse pe cel mai recent album, Mall Blues, lansat chiar la această Gală. Alături de Bega Blues Band va apărea unui cvartet de coarde, alcătuit din membri ai orchestrei Filarmonicii Banatul, pentru care Lucian Nagy şi Johnny Bota au scris aranjamente speciale ale compoziţiilor proprii.

Pentru întâia oară la Gală, din Marea Britanie, îl vom avea ca oaspete pe renumitul
muzician Sam Amidon. Artistul îşi compune singur piesele, iar pe multe dintre ele le poate prezenta fie solo fie în colaborare cu de la unul la mai mulţi artişti.

Stilul său, derivat din muzica irlandeză, este este foarte personal, iar story-urile pieselor sale sînt pline de imagini expuse foarte plastic, cu şarm şi vioiciune. Amidon a apărut ca artist invitat pe albumele lui Tune-Yards, Glen Hansard, Mx Justin Vivian Bond, Olof Arnalds, The Blind Boys din Alabama, De asemenea, el a publicat o carte, Note On The Twitterographer.

La Timişoara, Sam Amidon va cânta împreună cu Sasha Bota –vioară şi violă, Toni Kűhn – chitară şi claviaturi şi cu un grup de muzicieni din orchestra filarmonicii Banatul.

Prima seară a Galei se va încheia cu recitalul concertul unui cvartet de jazz din Franţa, condus de basistul Michel Zenino. Leader, compozitor, aranjor, pedagog, Michel Zenino concepe și aranjează numeroase proiecte, printre care Michel Zenino Quartet și Mario Canonge & Michel Zenino Quintet Massaliazz , Ogham. Michel Zenino este director pedagogic la FMI, unde predă din 1987, pe lîngă basul și basul electric, armonie, compoziție, cursuri de ansamblu și coaching individual în jazz; el oferă și masterclasses în Franța și în străinătate. El este, de asemenea, din 2016, fondatorul taberelor de vară PAIMPOL JAZZ CAMP, la care invită notorietăţi în materie: JP Lavergne, Bob Gullotti și Tommy Halferty.

Michel Zenino va fi prezent pe scenă împreună cu pianistul Emil Spanyi, cu saxofonistul Cristophe Monniot şi cu bateristul Jeff Boudreaux.

Cea de-a doua seară a Galei de Blues Jazz Kamo va fi deschisă de formaţia timişoreană JazzyBit, care este un trio format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce activează din 2012 și oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk.

Seara a doua a Galei de Blues Jazz Kamo va continua cu concertul trioului condus de Jos Machtel, din Belgia. Artistul a înregistrat 10 Cd-uri cu orchestra de jazz din Bruxelles. El este profesor de bas de jazz la Școala de Arte Luca din Louvain, Belgia. De asemenea, el este membru al cvintetului european Andrea Pozza, al trio-ului Ben van Gelder, al grupului Mike del Ferro / Frank Vaganee, al cvartetului Bart Defoort, al cvartetului Floriaan Wempe, face parte din The Rebirth Collective, din trioul De Looze / Machtel / De Waele, din ACT Colectivul Wim Leysen, din Ariadne & La Belle Équipe și din proiectul „Un tribut lui Cole Porter” cu Wilfried Van den Brande. Jos Machtel îi are alături pe pianistul Bram De Looze şi pe toboşarul Matthias De Waele.

Gala de Blues Jazz Kamo îşi face un titlu de onoare din a pofti mereu muzicieni de jazz din diaspora, dar şi din eurozona noastră. Astfel încât ediţia din acest an a Galei se va încheia cu o formaţie care vine din Serbia şi se numeşte Balkan Salsa Band. Ea este alcătuită din Jovan Maljoković – saxofon şi lider, Anđelka Simić – voce, Miodrag Maljoković – baterie, Nemanja Banović– trompetă, Goran Potić – chitară, Slaviśa Pavlović – bass şi Ivan Ilić –claviaturi. Formaţia acesta prezintă un jazz antrenant, încărcat cu influenţe etno, bazat pe un puls de salsa modern. Toţi membrii sunt instrumentişti virtuozi, capabili de improvizaţii solistice inspirate. Prezenţa lor anterioară la Gala de Blues Jazz Kamo, de acum patru ani, a fost răsplătită cu aplauze susţinute.

Director artistic al Galei de Blues Jazz Kamo 2017 este Johnny Bota, iar prezentator, ca întotdeauna domnul Florian„Moşu” Lungu.

Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara.

Două seri de Gală dense, cu muzică variată ce vor avea loc sâmbătă 24 noiembrie de la orele 18.00 şi duminică 25 noiembrie de la orele 18.00, la sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.