La Timișoara lupta politică a intrat în epoca ciomagului

63

Dacă odată, în vremurile ceva mai normale, argumentele în disputa politică erau din domeniul ideilor, oratoriei, cifrelor sau a faptelor în folosul comunității acum situația se schimbă (pentru a câta oară?). Se trece la arsenalul împrumutat de la interlopii de mahala ce dau cu bâta, sparg geamuri sau se înjură în lipsa unor metode mai civilizate.

Un astfel de exemplu a apărut recent în orașul nostru. Din păcate nu este singular. Și nici măcar nu este un accident. Vice primarul Cosmin Tabără a avut surpriza neplăcută să constate că mesajele politice i-au fost scrise direct pe mașină cu un cui. Ca om cu educație nu va reacționa la fel de contondent dar asta nu însemnă că nu este amărât de astfel de întâmplări ce umbresc mediul din urbea noastră.

Iată mai jos poziția lui Cosmin Tabără pe o rețea socială:

„Mă gândesc uneori cât de jos a fost dusă politica în Timișoara, până unde poate coborî nivelul promovat în ultimii ani în orașul nostru.
Ce mi s-a întâmplat mie i se poate întâmpla oricui, pentru că asta a fost livrat de către marii oameni politici: ura, învrăjbirea, violența verbală și fizică, orice pentru a dobândi puterea, pentru a fi cât mai aproape de ciolan. Și asta nu prin muncă sau valoare, ci prin slujirea fără noimă a celui care poate asigura accesul facil într-o funcție publică. Apoi putem vorbi despre iubirea orașului, despre promovarea valorilor sau a meritocrației.
Avem în ultimii ani mașini incendiate, ziarist „programat” să fie ucis și ziariști bătuți, ziariste făcute „prostituate”, jigniri și amenințări, totul pentru a obține sau menține puterea. Invocarea DNA din toate părțile doar pentru a-ți demola adversarul politic și nu un mod constructiv de a te promova pe tine.
Da, mi-ați vandalizat mașina, în speranța că poate voi renunța la a milita pentru corectitudine, pentru examene corecte, pentru o competiție onestă. Cine a făcut asta? O victimă a ceea ce i s-a livrat în ultimii ani în Timișoara. Pentru că cine a făcut-o e o victimă. Urmează probabil incendierea mașinii daca nu voi abdica de la principii, dar nu o voi face! Probabil că se va încerca pe orice cale intimidarea mea, dar vă anunț că nu renunț, voi rămâne același om care va căuta dreptatea oriunde voi fi.
Din păcate, prin modul vostru de a face politică ați transformat sau vreți să transformați Timișoara într-o Americă de Sud, dar nu veți reuși, pentru că Timișoara nu sunteți voi, Timișoara este reprezentată de intelectuali, de 4 universități cu recunoaștere internațională, de medici de renume, de oameni de artă și de cultură recunoscuți în afara granițelor țării, de o clasă de mijloc echilibrată, de școli care an de an șlefuiesc tinere talente.
Da, trecem prin momente penibile uneori, dar vine vremea când toate acestea vor trece și ne vom reașeza pe un făgaș normal. Până atunci, voi aștepta răspunsul poliției la plângerea mea, puțin probabil să aflu făptuitorul, dar voi lăsa organele de cercetare să-și facă treaba, cu încrederea în munca lor.
Până atunci, voi duce mașina la service și voi continua să fiu același om care va ierta prostia din jurul său…”

Pentru a-și disculpa partidul, viceprimarul Ruben Lațcău se grăbește să deviaze atenția spre un fost primar liberal ce ar fi un posibil vinovat moral al unui astfel de climat politic. Dezvinovățirea, cu iz de aruncatul pisicii peste gardul vecinului, este oarecum inutilă. Până la acest moment nimeni nu a acuzat USR-ul de ceva reprobabil în acest caz.

„Este de condamnat ferm ce a pățit viceprimarul Cosmin Tabără. Cultura politică a Timișoarei este una a toleranței, a dezbaterii argumentate iar atunci când opiniile diferă, a respectului pentru democrație și drepturi.
Am să spun eu ceea ce Cosmin evită să spună dar este clar pentru toată lumea. Acest gest este unul susținut, dacă nu chiar și cerut, de fostul primar Robu și trupa sa de acoliți. O gașcă mânată de ură, foame de putere, sete după banul public, xenofobie și, să o spunem pe nume, tulburări cognitive.
Cosmin este lipsit de respect pentru această gașcă de aciuiați a lui Robu pentru că, dincolo de toate defectele sale, are curajul să-și asume datoria de lider politic al PNL și de a se asigura că partidul său nu ajunge din nou batistuța găștii lui Robu. Cu toate dezacordurile pe care le avem, acest lucru îl găsesc a fi unul demn de tot respectul.
Cultura politică a Timișoarei este una a toleranței. Avem opinii diferite, ne contrazicem, vedem pași diferiți pentru aceleași ambiții ale Timișoarei, dar nu călcăm în picioare spiritul tolerant al acestui oraș.
Rușine, domnule Robu! O nouă dovadă că locul dumneavoastră începe tot mai clar să fie în istorie. Una de care nu ne mândrim.”