13 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

La Recaș poate începe anul școlar cred cei ce conduc treburile orașului FOTO-VIDEO

Până la deschiderea anului de învățământ preuniversitar, indiferent în ce forma se va dfesfășura, mai sunt puține zile. La noi în municipiu lucrurile sunt destul de clare. Dar care e situația în localitățile mai mici? Cum va începe școala acolo unde clasele sunt mai mici și părinții elevilor nu au resurse materiale prea mari? Câteva date aflăm de la Teodor Pavel edilul din Recaș și profesoara Mirela Serafim.

„Referitor la deschiderea anului școlar nu există probleme deosebite la Recaș. Din punct de vedere al infectării cu virusul Covid nu avem decât un singur caz confirmat la ora actuală. Este pe cale de vindecare, deci probleme deosebite nu am avea din acest punct de vedere.
La capitolul pregătirea spațiilor sunt finalizate lucrările de reparații, zugrăveli, vopsit. Sunt lucrări finalizate încă din cursul primăverii și o parte de anul trecut. Mobilier există în toate clasele. Cam 30 la sută am cumpărat nou anul trecut. Și bineînțeles urmează o dezinfecție totală atât în sălile de clasă cât și în curtea liceului și a școlii gimnaziale din Izvin. Chiar și a parcărilor și a parcului din apropiere: Va fi o dezinfecție totală!” Sunt vorbele pline de optimism ale primarului din Recaș.
Iar cât despre spațiile de învățământ ce ar putea să fie insuficiente dacă trebuie distanțați elevii se mai au în vedere câteva măsuri suplimentare.
„Mai avem în vedere, la solicitarea conducerii liceului teoretic, să amenajăm, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, încă șase săli de clasă suplimentare, mă refer la spații, în caz de nevoie. Sigur că am luat deja legătura cu conducerea CJT și a DSCAP-ului și avem promisiuni că ne sprijină. Și la nevoie vom pregăti în regim de urgență cele șase clase pe care le solicita conducerea liceului” mai adaugă edilul Teodor Pavel.

Profesoara Mirela Serafim, director al școlii din Recaș ne explică situația cu pregătirea școlilor pentru deschiderea noului an de învățământ.
-Am făcut o simularea pentru această sală de clasă ca să păstrm distanța de un metru dintre bănci, așa cum este în proiectul de instrucțiuni, care încă este în fază de proiect. Asta implică cam 1, 20-1,30 între elevi. Douăzeci de copii sunt într-o sală de clasă de 54 de metri patrați.
Acum încercă o simulare a unei transmisii cu camerele pe care le avem în dotare de pe la examene și cu netul pe care-l avem. Avem un coleg care face astfel de simulări. Vom vedea mâine sau poimâne o transmisie în care se loghează când mai mulți elevi. Că așa cu câte unul sau doi am mai făcut și a funcționat. Să vedem dacă putem să transmitem în direct lecția ce se va derula în clasă cu profesorul de la clasă să vadă și cei de acasă.
Avem vre-o 12 colective care au peste 26 de elevi. Și avem o singură sală mare care are 75 de metri patrați care să-i cuprindă, dar majoritatea sălilor așa( cam mici) și încap 20 sau cu indulgență 22 de elevi. Pentru celelalte trebuie să găsim soluții, ori în direct, ori scindare dacă se aprobă norme. Nu avem încă o decizie clară în sensul acesta.
-Cât de pregătiți sunteți?
– Din punct de vedere material suntem pregătiți pentru că așa, ce e aici e aproape la fel în toate sălile. Materiale de igieniare există. Și se mai cumpără. Deci la partea materială suntem pregătiți. La partea de curicullum de asemenea colegii mei sunt pregătiți. În sensul că au în vedere și transmiterea aceasta a lecțiilor dar altfel vor trebui să-și organizeze conținuturile. Dar nu știm pe partea medicală ce va fi. Nu avem cum să știm că un copil, de unde vine, se va înbolbnăvi sau nu. Asta e o chestiune pe care nici noi nu o știm și cu cine venim în legătură.
Deci ce ține de noi, igienizare și parte de aranjarea spațiilor cu siguranță suntem pregătiți sau vom termina pregătirile în timp util.

Alte subiecte :

Citește și :