La despărțirea de un mare polist

592

Să nu ne mai ferim de cuvinte. Ceea ce s-a întâmplat pe „Dan Păltinișanu” în sferturile Cupei trebuie să ne fi alungat orice urmă de îndoială. Ionuț Popa este omul potrivit la locul potrivit. După mulți ani, Timișoara are un antrenor pe măsură.

ACS Poli este în semifinale, după un meci care va rămâne în istoria fotbalului de pe Bega. Pentru că nu e puțin lucru să elimini multinaționala CFR Cluj, chiar dacă la penalty-uri, după ce ai jucat vreo oră în 10 oameni. Și ACS Poli e și în finala Cupei Ligii. Ce primăvară frumoasă pentru alb-violeții din Liga I!

***

Un mare polist, un mare prieten al meu n-a mai apucat să vadă calificarea de ieri. S-a stins din viață cu o zi înainte. Am fost vecini la Sânandrei. Îmi povestea de anii grei ai tinereții sale, de fotbaliștii de odinioară din Șemlac, de lângă Gătaia. De Ion Florea, plecat de acolo și ajuns în naționala României. Citea deseori, prin ochelarii groși, literele mici ale „Gazetei Sporturilor”. Ne uitam la meciuri împreună. Ne contraziceam pe teme fotbalistice. Eu eram pentru plecarea lui Marian Iancu de la Timișoara, pentru grațierea lui Gică Popescu etc., el nu. Era un munte de om și avea, la peste 70 de ani, părul negru ca, vorba baladei, pana corbului. Nea Traian Popovici, Dumnezeu să vă odihnească în pace!

***

Seară de gală, marți, la Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, în cadrul festivalului Zilele Basarabiei, organizat de către Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara. Regizorul Violeta Gorgos, producătorul Virgiliu Mărgineanu, directorul de imagine Cristian Sbîngu și cel de la care, în privința lui Simatoc, a plecat totul, Octavin Țîcu (fost campion național al R. Moldova la box, evoluând chiar și la Jocurile Olimpice din 1996, de la Atlanta!!; între 26 februarie – 31 mai 2013 a fost chiar ministru al Tineretului şi Sportului din R. Moldova!), au fost prezenți la proiecția filmului documentar pe care l-au realizat „Variațiuni pe un nume. Nicolae Simatoc”. Film produs în 2015 de OWH Studio Chişinău și lansat la ediția din acel an (ediția a XII-a) a Festivalului Internațional de Film Documentar Cronograf, organizat la Chișinău.

Nicolae Simatoc a fost un jucător legendar al anilor ’40-’50, originar din Basarabia, lansat la Ripensia Timișoara, internațional român care a mai evoluat, printre altele, la două cluburi istorice ale României, CAO Oradea (campioană a Ungariei!) și Carmen București, dar și la Internazionale Milano și Barcelona, cu care, în 1952, a cucerit toate cele cinci trofee ale sezonului: campionatul, Cupa Spaniei, Copa Eva Duarte de Peron (competiția care a precedat Supercupa Spaniei), Copa Martini & Rossi (trofeu internațional amical), plus Cupa Latină (cea mai importantă competiţie europeană din acea perioadă)!! S-a stins din viață în 1979, la 59 de ani, în Australia.

O carieră de legendă, o viață de roman, un om și un jucător prea puțin, sau deloc, cunoscut publicului nostru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.