La cât ajung chiriile în centrele universitare din țară. Cât plătesc studenții timisoreni

373

Preţurile chiriilor în centrele universitare au crescut, în septembrie cu până la 25%, comparativ cu lunile de vară datorită începerii anului universitar, iar bugetele alocate de studenţi variază de la 90 la 180 de euro, cele mai scumpe locuinţe fiind cele din Capitală, conform unui studiu realizat de o platformă imobiliară.

Cele mai importante creşteri ale preţurilor pentru închiriere au fost consemnate în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Sibiu, Braşov.

Cei care aleg să studieze în Bucureşti, caută proprietăţile situate cât mai central (Universitate, Romană) unde preţurile chiriilor sunt între 400 şi 550 de euro la apartamentele de 2 camere. Conform studiului Wizmo.ro, pe locul doi se află locuinţele situate în apropierea staţiilor de metrou, în special cele de pe magistrala Pipera-Berceni, unde chiria costă aproximativ 500 de euro pentru 3 sau chiar 4 camere. Proximitatea faţă de metrou, mijloace de transport în comun sau centrele universitare cântăreşte cel mai mult decizia de alegere a chiriei. În Bucureşti, cartierele Militari şi Crângaşi sunt variante populare printre studenţii la Politehnică, care reduc atât cheltuielile cu transportul cât şi pe cele aferente locuinţelor din centrul oraşului.

Conform analiştilor imobiliari, perioada de vârf în evoluţia preţului chiriilor este octombrie-noiembrie, când preţurile chiriilor pot creşte chiar şi cu 35%, în funcţie de locaţia imobilului şi dotările acestuia.

La nivel naţional bugetele alocate chiriilor de către studenţi variază de la oraş, la oraş. Cei mai mulţi aleg să împartă chiria cu alţi colegi având în vedere costurile de pe piaţă. Bugetul lunar alocat chiriei de către un student este, în medie, de aproximativ 90 de euro în Braşov, 100-110 euro în Constanţa, 180 euro în Cluj şi 150 euro în Bucureşti, în situaţia clasică în care apartamentul este împărţit de mai multe persoane.

La Timișoara, prețul mediu al chiriei pentru o garsonieră este de 150 de euro, în vreme ce pentru un apartament cu două camere acesta ajunge la peste 200 de euro.

Aproximativ 80% dintre studenţi aleg să locuiască cu cel puţin încă un coleg, iar proprietăţile preferate sunt apartamentele de 2 sau 3 camere.

Garsonierele sunt alese preponderent de către cei care stau singuri. Un student care alege să închirieze singur o garsonieră în Bucureşti plăteşte în medie 250 de euro lunar. În ceea ce priveşte preţul mediu de închiriere al apartamentelor de 2 camere adăugate pe platforma Wizmo.ro, în perioada 15 august-15 septembrie 2017 acesta a fost de 485 de euro în Cluj şi 500 euro în Bucureşti, iar al celor de 3 camere, de 650, respectiv 700 de euro.

Circa 60-70% dintre studenţi închiriază pe o perioadă medie de 10 luni. Doar cei care au un job sau sunt implicaţi într-o relaţie cu o persoană care a terminat studiile stau mai mult într-un loc. În plus, din cauza instabilităţii, mulţi proprietari refuză să primească studenţi, preferând familii sau varianta închirierii în regim hotelier, mult mai avantajoasă, în special pentru cei cu proprietăţi situate în zone centrale.

sursă: capital.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.