La Bastion se pot admira zâmbete venite din Perú Amazónico

120

La Centrul multifuncțional Bastion din curtea interioară a Bastionului Theresia se poate admira o inedită expoziție foto. În fața publicului timișorean este adusă o lume exotică pentru noi de pe un tărâm de poveste. Lucrările artiștilor surprind câte puțin din îndepărtata junglă amazoniană.

Această expoziție itinerantă ce reunește 18 fotografi cunoscuți, oferă o călătorie prin regiunea cea mai extinsă și mai diversă din Peru: Fluviul Amazon.

Puțină lume știe că acestă țară andină cunoscută pentru munții săi are și o mare întindere de junglă aproape de nestrăbătut. Într-adevăr, Peru are un litoral lung cu vedere la Oceanul Pacific, înalţii munți Anzi plini de bogăție legendară, şi, din versantul estic al acestor creste se iveşte pădurea tropicală a Amazonului, care reprezintă mai mult de jumătate din teritoriul său.

Multe popoare vechi locuiesc în această regiune, precum: Achuar, Amarakaeri, Ashaninka, Awajun, Bora, Kandozi, Kuhama-Kukamiria, Machiguenga, Matses, Shawi, Shipibo, Yanesha, Yagua, Tikuna, Wampis şi Yaminahua. Cu expresiile lor culturale și riturile practicate pe terenurile pădurilor luminoase și bogate de-a lungul multor secole, aceste popoare se îmbină cu orașele ce merg de-a lungul râurilor mari ale regiunii, la izvoarele fluviului mitic Amazon.

Biodiversitatea excepțională a acestei regiuni este cu mult îmbogățită de cunoașterea tradițională a popoarelor sale native care ne invită să protejăm și să promovăm această comoară a omenirii.

Se pot vedea imagini mirifice dintr-o lume ce funcționa la fel și cu mii de ani în urmă. Civilizația actuală încă nu a pătruns acolo decât sporadic. Se vânează în continuare cu arcul și săgeata. Se pescuiește direct din fluviu. Oameni simpli, bărbați, femei și copii ce nu au aflat că există și o altă lume dincolo de pădurea lor, zâmbesc candid aparatului foto.

Expoziția „ Perú Amazónico” ne arată o felie frustă din bogățiile naturale și peisajele din regiunea cea mai întinsă din această țară: Amazon.

Artiștii Jorge Luis Baca, Alejandro Balaguer, Jorge Deustua, Marco Garro, Virgilio Grajeda, Billy Hare, Roberto Huarcaya, Morfi Jimenez, Monica Newton, Musuk Nolte, Heinz Plege Sanchez, Heinz Plege Pardo, Adrian Portugal, Leslie Searles, Javier Silva Meinel, Daniel Silva Yoshisato, Hans Stoll și Walter H Wust au mers cu barca, pe jos, călare sau cu camioane de teren pentru a prinde un zâmbet și al împărtăși cu lumea largă.

Expoziția de fotografie PERÚ AMAZÓNICO se poate vizita în perioada 5-21 decembrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ