La Aeroportul din Timisoara se muncește ,,când trece Grindeanu pe acolo”. În rest, totul este în grafic, spune conducerea, în privința construirii noului terminal de zboruri externe | FOTO-VIDEO

129

Început în forță, în prezența ministrului Transporturilor, șantierul noului terminal de plecări externe de la Aeroportul Timișoara este acum pustiu. Cu toate acestea, reprezentanții Aeroportului susțin că lucrările sunt în grafic.

Surse din cadrul Aeroportului au declarat că singura zi în care au fost utilaje pe șantier a fost ziua în care ministrul Grindeanu a descins la aeroport. Un muncitor a confirmat la rândul său că în ultima săptămână pe șantierul noului terminal nu a lucrat nimeni.

Directorul Aeroportului Internațional “Traian Vuia” Timișoara, Daniel Stamatovici, susține că la noul terminal se lucrează, dar nu pe șantier.

“Se lucrează foarte intens, dar nu aici. Se lucrează în fabric. Este un sistem modern, n-am mai auzit niciodată. Vor veni cu fundațiile gata turnate, deci nu le vor turna la fața locului. Au săpat deocamdată șanțul la acel tunel care este dedicat pentru echipamentele care transportă bagajele. Acum, faza următoare este să vină cu fundația. Nu se toarnă fundația, vine cu fundația gata turnată, de aceea spun că se lucrează în fabrici. Acuma se lucrează la turnarea de fundații în fabrici și la debitarea elementelor de metal. După aceea vor veni cu toate aici și  aici nu mai le montează inclusiv fundația”, spune Daniel Stamatovici.

Despre tehnologia folosită la noul terminal a vorbit la inaugurarea lucrărilor și un reprezentant al constructorului.

“Eeste important de spus că aeroportul este o clădire monolit, este clădire din prefabricate. Va fi o perioadă în care prefabricatele se vor executa în hală. Ne ținem de termen, trebuie să avem terminat aeroportul anul acesta”, a spus reprezentantul constructorului.

Lucrările la noul terminal de plecări externe sunt în valoare de 184 de milioane de lei, din care 93 de milioane de lei sunt bani europeni nerambursabili. Pentru a nu fi pierdută finanțarea europeană, șantierul trebuie închis până la 31 decembrie 2023. Directorul aeroportului susține că a primit promisiuni ferme cu privire la faptul că lucrarea va fi gata în termen.

“Și-au asumat că vor termina înainte de termen. La noi oricum partea de final, dacă va fi, noi vom avea deja toate materialele. Deci tot ce se va cheltui după data de 31 decembrie va trebui decontat de către aeroport. Acolo nu va mai fi decât partea efectiv de finisaje, de manopere. Deja toate vor fi puse și dacă întârzie, să zicem o lună, banii pe care îi va plăti aeroportul nu vor fi semnificativi, ci nu mai o parte din manoperă la finalizare, dacă va fi cazul. Noi sperăm să nu fie cazul”, spune Daniel Stamatovici.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat la inaugurarea lucrărilor de la noul terminal că va verifica stadiul lucrărilor din două în două săptămâni.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ