3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Klaus Iohannis a deschis noul an universitar la Vest. De ce a felicitat Timișoara-VIDEO

Momentul festiv de deschidere al noului an academic l-a avut ca invitat de onoare pe președintele Klaus Iohannis. Momentul mult așteptat a avut loc în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. Primarul Nicolae Robu, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, și rectorii celor patru universități de prestigiu din Timișoara au deschis festivitatea ”Timișoara educată-dialog la început de an universitar”.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest declară că: ”Este o bucurie și o onoare pentru Universitatea de Vest din Timișoara să găzduiască această dezbatere, cu ocazia deschiderii anului universitar. Timișoara este și va rămâne asociată cu Revoluția din 1989. Cu ideea de libertate, cu lupta în atingerea idealului. Acum însă începe să se contureze un nou titlu: Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Consider că este principalul proiect care are capacitatea de a coagula în jurul lui, comunitatea timișorenilor și viitorul acestui oraș. O comunitate nu poate să crească mai mult decât orașul în care funcționează. Activitatea universității este strâns legată de ”brand-ul” orașului. Sunt convins că ne dorim cu toții o Timișoară educată. În acest demers, unitatea academică este nevoită să reflecteze asupra locului și asupra rolului ei în societate. Numărul studenților este unul semnificativ, în momentul actual. Acest număr se va menține până în anul 2020, spun sociologii, după care vom asista la o scădere graduală a numărului acestora”.

Klaus Iohannis subliniază în discursul susținut mai multe probleme ale sistemului educațional, din România. ”Timișoara înseamnă ceva special pentru mine. Reprezintă un moment cu o încărcătură emoțională. Îmi face plăcere să salut cei patru rectori universitari și ceilalți invitați deosebiți. Sunt astăzi aici pentru a deschide anul universitar 2016-2017 și am considerat că cele patru universități din Timișoara sunt de o calitate foarte bună și merită să fin prezenți. Al doilea motiv este că Timișoara a fost selectată ca și Capitală Culturală Europeană 2021. Este o realizare notabilă și o oportunitate pentru acest oraș, de a arăta lumii ce potențial mare are capitala bănățeană. Felicit pe toți cei care au lucrat la acest proiect”.

Președintele țării ilustrează mai multe probleme, cu care se luptă țara noastră. Plagiatul lucrărilor științifice și alegerile parlamentare ce vor urma, sunt primele amintite. ”Nu cred că este bine să trec peste temele care se dezbat în societatea românească, la momentul actual. Se vorbește foarte mult despre plagiat. Persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Domnule ministru al Educației, ține de dumneavoastră să clarificați această problemă. Eu cred că în chestiunea plagiatului este foarte important să avem un verdict clar și cât mai rapid. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei lucrări plagiate să dureze tot cât elaborarea lucrării de doctorat. Este evident că între timp, politicienii au găsit că acuzația lucrărilor plagiate, este o manevră politică, care poate să aducă voturi! Dumneavoastră, universitarii, tebuie să găsiți metodele să scurtați această discuție la un minim. Trebuie să știm în cel mai scurt timp dacă persoana inculpată a plagiat sau nu. Este dăunător pentru societatea românească, ca astfel de discuții să se tot prelungească foarte mult. Dacă un politician este dovedit că a plagiat, atunci el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru didactic este dovedit ca plagiator, la fel, trebuie să dispară din universitate. Prin proiectul ”România Educată” este foarte important să avem în vedere toate aceste probleme. Prin acest proiect societatea trebuie să devină una educată, o societate care în deplină cunoștință de cauză să știe în ce direcție vrea să meargă. Dacă proiectul va fi un succes, atunci putem introduce meritocrația. Trebuie să revenim la o Românie predictibilă cu proceduri transparente. Toate aceste lucruri vor fi de fapt miza alegerilor parlamentare. Dacă avem un parlament performant, atunci și legea pe care o propunem va avea trecere și nu va fi întoarsă de niște șmecheri din parlament. Avem nevoie de un parlament mai bun, mai performant, mai transparent. Toate acestea se realizeaz doar prin votul dumneavoastră”.

Dezbaterea de început de an s-a desfășurat între studenții UVT și președintele Klaus Iohannis. Persoanele prezente în sală au putut interveni cu întrebări. Discuția a durat o oră, iar studenții au adresate mai multe întrebări șefului de stat dspre sistemul educțional de la noi din țară. Klaus Iohannis a răspuns la întebări și a încercat să vină cu posibile soluții. Subiecte precum universitățile care nu își merită titlul, sărăcia în rândul celor care nu au posibilitatea de a urma studii superioare, au fost și ele dezbătute.

Alte subiecte :

Citește și :