3 C
Timișoara
vineri 19 aprilie 2024

Județul Timiș spune stop inundațiilor prin reabilitarea râului Bârzava, până la sfârșitul acestui an-VIDEO

Lucrarea de reamenjare a râului Bărzava pe tronsonul: Pod CFR, Deta, Pod rutier-Bartoș este în valoare de 840.000 de lei. Se introduce ca lucrare suplimentată, executată în regim de urgență și finalizată în anul 2016. Lucrarea a fost avizată și de Administrația Apelor Române din București.

Lucrările de mentenanță, întreținerea au devenit necesare, în regim de urgență, ca urmare a scăderii drastice a capacității de tranzitare a albiei rîului Bărzava. Scăderea drastică a capacității de tranzitare a albiei râului a cauzat indundații în localitățile și terenurile din împrejurul albiei. Scăderea capacității de tranzitare a debitului se datorează în principal colmatoriei albiei minore și creșterii impurității acesteia.

Creșterea colmatoriei albiei minore și impuritățile sunt determinate de dezvoltarea vegetației din albie și de pe mal. Pentru a se preveni sau a se limita inundarea localităților și a terenurilor se impune cu necesitate readucerea capacității debitelor pe tronsonul de albie, la valorile de calcul, mai exact 5%.

Totodată este nevoie de o defrișare serioasă a vegetației, atât de pe mal, cât și de pe albie, și de o decolmatare a albiei. Lucrările care se includ în proiectul de reabilitarea a râului sunt: defrișarea vegetației pe tot tronsonul râului, pe o suprafața de 9 km, recalibrarea albiei prin aducerea acesteia la o secțiune reprofilată, care să asigure un debit cu probabilitata de depășire 5%, pământul reultat din excavații și care corespunde calitativ scopului, se va utiliza la reprofilarea malurilor în zonele unde există eroziuni. Lucrările executate se vor afla pe o suprafață de 33,25 hectare: decolmatare albie minoră 28.500 metri cubi, reprofilarea albie minoră 19.000 metri cubi, săpătură.

”Cursul de apă Bâzava este îndiguit. În momentul de față gradul de asigurare este de 5%. Prin lucrările care urmează vrem să asigurăm tranzitarea unui debit de 5% pe acest sector. Pentru a putea realiza în regim de urgență lucrarea, am introdus-o în discuția cu comitetul județean pentru situații de urgență. Acum se lucrează pe sectorul Gătaia-Denta, unde utilajele de la Apele Române lucrează la supraînălțări de diguri în localitatea Sângeorge și în aval spre localitatea Rovinița. Colegii din Caraș-Severin lucrează pe mal la Șoșdea, unde au fost deversări de diguri anul acesta”, declară Luci Ervin, director tehnic la Administrația Bazinală de Apă Banat.

Lucrările de reabilitare sunt împărțite atât în comuna Banloc, cât și în comuna Denta. Reprezentații Administrației Bazinale de Apă Banat susțin că lucrările vor fi gata până la sfârșitul acestui an, iar proiectul este finanțat din surse proprii. Lucrările prezentate sunt efectuate în vederea ajutării digurilor. Pentru ca digurile să nu mai suporte o presiune excesivă este nevoie de reabilitarea tronsonului și de defrișarea vegetației. Astfel apa se va scurge mai repede.

Alte subiecte :

Noua arenă a Timișoarei, care va costa aproape 170 de milioane de euro, intră în linie dreaptă

Timișoara se pregătește să beneficieze de un stadion modern. Noua arena ar urma să primească ultima aprobare necesară în zilele viitoare. Legendara arenă „Dan Păltinișanu”...

Cristian Moș, fondator al USR Timiș, vrea să-i ,,tragă preșul” de sub scaunul de primar lui Fritz! FOTO-VIDEO

De astăzi, lista candidaților care doresc să ocupe funcția de primar al Timișoarei s-a mai lungit cu o poziție. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș,...

Timișoara pentru TINEri!

Citește și :