Județul Timiș încă mai ascunde multe perle necunoscute turistului grăbit VIDEO

193

„Turismul de sit” un concept nou pentru cercetarea prin drumeție a perlelor căzute în necunoaștere din cauza nepăsării autorităților. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș alături de Asociația Culturală Ariergarda au organizat un eveniment ce îmbină mișcarea în aer liber cu o invitație la descoperirea comorilor încă ascunse ale județului nostru.

La Universitatea de Științe Agricole și de Medicină Veterinară a Banatului „regele Mihai I”, din cadrul Facultății de Management și Turism Rural s-au adunat oaspeți de soi pentru a asista la conferința de lansare a unor noi publicații de promovare turistică pentru zona noastră.

Este vorba de „Cetăți și fortificații în Banat”. Așa cum a explicat foartre detaliat inginerul Ioan Gropșanu este o sinteză a celor mai interesante date despre ce se poate vedea în locuri mai vizibile, dar de cele mai multe ori destul de ascunse în localități mai retrase față de cele mai circulate drumuri. Este vorba de un pliant simplu cu date concise, dar bine redactate care pot scoate, exact la țanc, turistul ce vrea să iasă din monotonia orașului pentru o după amează sau o zi. Nu este decât descrierea traseului și a locului dar și a ce mai poate fi văzut în împrejurimi. Sunt cuprinse aproxinativ 40 de obiective din cele mai misterioase ce abia se mai pot vedea pe teren.

În unele locuri nici măcar localnicii nu mai știu unde se află acele urme ale trecutului. Sunt cetăți deja dărâmate, unele fortificații medievale ce sunt acoperite de vegetație sau degradate de nepăsare. Harta cuprinde obiective celebre ca Bastionul Theresia, Castelul Huniade sau Cula, recent renovată, de la Ciacova. Dar altele sunt lăsate în paragină chiar de primarii de care aparțin. Pe acest pliant-hartă se mai află situri ca cel de la Uivar, Opătița sau Cornești.

Parteneri ai proiectului sunt Asociația Culturală Ariergarda dar și Universitățile de Vest și „Dimitrie Cantemir” prin facultatea de management turistic și comercial. Toți vorbitorii au scos în evidență potențialul deosebit al unui astfel de turism ce invită la culturalizarea tinerilor ce vor afla câte ceva nou despre locurile lor. Un tur al cetăților este în egală măsură cultură cât și drumeție a insistat Delia Barbu de la APDT Timiș : „…esta a doua hartă dintr-un şir pe care ni-l propunem în următorii doi ani. Este un material care ne-a provocat să continuăm acţiunile şi proiectele de promovare. În sensul că multe dintre ele sunt cuprinse de bălării, vrem să luăm legătura cu autorităţile locale, pentru a încerca, acolo unde este posibil, o igienizare a locurilor, încât să devină accesibile turiştilor”.

Și profesorul Daniel Vighi, de la Ariergarda, explică faptul că este cea mai bună formă de a ne cunoaște trecutul ce altfel se pierde în necunoscut. Harta actuală este a doua dintr-o serie ce va mai continua. Prima a fost dedicată conacelor şi castelelor din Banat și a avut un succes deosebit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.