Johan Cruyff a pierdut lupta cu cancerul. Avea 68 de ani

172

Legendarul fotbalist și antrenor olandez Johan Cruyff a murit, joi, la vârsta de 68 de ani.

Fostul jucător de geniu al lui Ajax Amsterdam, al Barcelonei și al naționalei Olandei fusese diagnosticat cu cancer pulmonar pe 22 octombrie 2015.

„În 24 martie 2016, Johan Cruyff (68) a încetat din viaţă la Barcelona, înconjurat de familia sa, după o luptă grea cu cancerul. Cu mare tristeţe vă cerem să respectaţi intimitatea familiei în această perioadă dureroasă”, se arată în comunicatul de pe site-ul lui Cruyff.

Triplu câştigător al Balonului de Aur, Johan Cruyff spunea, în noiembrie, după prima ședință de chimioterapie, că simte că va câștiga bătălia cu teribila maladie. S-a stins, însă, joi, la Barcelona, orașul unde s-a mutat încă din 1973.

Cruyff şi-a început cariera la Ajax Amsterdam, cu care a câştigat 3 Cupe ale Campionilor Europeni (1971, 1972, 1973), după care s-a transferat la FC Barcelona. Cariera de fotbalist a încheiat-o la Feyenoord, unde a jucat în ultimul sezon ca jucător, câștigând titlul și Cupa Olandei.

Johan Cruyff a pregătit FC Barcelona în perioada 1988 – 1996, cu care a câştigat o Cupă a Campionilor, o Cupă a Cupelor, 4 campionate ale Spaniei, 3 Supercupe ale Spaniei, o Cupă a Spaniei şi o Supercupă a Europei.

În 1991, Cruyff a suferit o intervenţie pe cord deschis, iar după această operaţie s-a lăsat de fumat şi a participat şi la o campanie împotriva consumului de tutun. „În viaţă am avut două vicii: fumatul şi fotbalul. Fotbalul mi-a dat totul, în schimb fumatul mi-a luat aproape totul”, spunea Cruyff. Începând de atunci, el a înlocuit ţigara cu acadele Chupa Chups pentru a-şi calma nervii în timpul meciurilor.

După ce a plecat de la FC Barcelona, în 1996, Cruyff a mai pregătit doar selecţionata Cataloniei, în perioada 2009 – 2012.

La primul meci jucat de Barcelona după anunțul privind boala lui Johan Cruyff, cu Eibar, pe 26 octombrie, jucătorii campioanei Spaniei au ieșit pe teren cu tricouri inscripționate cu mesajul „Curaj, Johan”.

De asemenea, în Olanda s-a ţinut un minut de reculegere în semn de sprijin pentru Johan Cruyff şi pentru toţi pacienţii atinşi de cancer în minutul 14 al jocului la mai multe meciuri, aluzie la numărul 14 purtat pe teren de fostul atacant olandez.

La meciul Vitesse Arnhem – Ajax (1-3), o banner galben a fost desfăşurat în tribune, cu menţiunea „Curaj, Johan”. Totodată, publicul a aplaudat în minutul 14.

Sursa: digisport.ro

LĂSAȚI UN MESAJ