Japonium ar putea fi denumirea ultimului element chimic din Tabelul lui Mendeleev, descoperit, în premieră, de cercetătorii niponi

216

Unei echipe de cercetători japonezi i-a fost recunoscută descoperirea noului element 113 din tabelul periodic și dreptul de a-l numi, o premieră pentru oamenii de știință asiatici, au anunțat Institutul de cercetare publică Riken și Uniunea internațională de chimie pură și aplicată (UICPA).

Kosuke Morita, profesor la Universitatea din Kyushu (sud-vestul Japoniei), a obținut acest privilegiu din partea unor organisme științifice internaționale — UICPA și Uniunea internațională de fizică pură și aplicată (UIPPA) — după ce a pus în evidență existența acestui nou element de trei ori, între 2004 și 2012.

„Echipa Riken din Japonia a îndeplinit criteriile pentru elementul 113 și va fi invitată să propună un nume și un simbol permanente pentru acesta”, denumit temporar Ununtrium (Uut), a anunțat UICPA într-un comunicat.

În același comunicat se afirmă că oameni de știință ruși și americani care au lucrat împreună au obținut dreptul să denumească alte trei elemente — 115, 117 și 118.

Tabelul periodic al elementelor, numit și tabelul lui Mendeleev (de la numele omului de știință rus care a creat prima versiune în 1869), cuprinde elementele chimice, clasate în funcție de compoziție și proprietăți chimice.

Institutul Riken a convocat o conferință de presă, imediat după ce profesorului japonez îi fusese adusă la cunoștință vestea printr-o scrisoare a UICPA. Nu s-a decis încă numele noului element, însă profesorul Morita va face o propunere în 2016, a precizat Riken într-un comunicat, adăugând că favorit ar fi „japonium”.

Presa japoneză a anunțat cu mândrie informația, așa cum face de fiecare dată când un japonez primește o recunoaștere internațională. Vestea cade cum nu se poate mai bine pentru Riken, care a trecut printr-un dosar tulbure, numit al „celulelor Stap”, în care o tânără cercetătoare a institutului a fost acuzată că a falsificat date și fotografii pentru a dovedi crearea printr-un procedeu chimic a unor celule pluripotente plecând de la celule mature.

LĂSAȚI UN MESAJ