Jandarmii timișeni au început școala. Vor fi la datorie în preajma unităților de învățământ-video

275

Dacă a început deja școala în majoritatea unităților de învățământ din județ iar în curând vor începe și ultimele universități activitatea e firesc ca și jandarmii să fie gata de treabă pe acestă linie de colaborare cu tineretul. Este vorba în special despre activitățile desfășurate și rezultatele obținute pentru creșterea gradului de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar din municipiul nostru și din județ. Este vorba de acele unități ce sunt în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Timiș.

Totul prezintă interes pentru militarii în albastru dacă se vrea un climat de liniște, lipsit de evenimente neplăcute, chiar și în vacanța care s-a încheiat pe 10 septembrie. Iar acum sunt deja gata să aibă sub lupă și activitățile ce se vor desfășura după debutul anului școlar 2017-2018.

Pe perioada vacanței, s-a desfășurat o campanie numită „siguranță în vacanță”. Acestă campanie a fost destinată creșterii gradului de siguranță al elevilor în perioada vacanței de vară având ca beneficiari elevii și tinerii aflați în taberele școlare ce încă mai există în județ, cele de la Poieni Strâmbu și de la Chevereșul Mare, precum și cei care frecventează manifestările cultural-artistice în spațiul public, ștrandurile, locurile de agrement și terasele din zonele centrale din Timișoara și orașele din județ.

În această perioadă s-a primit o invitație de la Inspectoratul Județean de Poliție Timiș de a participa la activități de prevenire în cadrul taberei naționale intitulată „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, activitate ce a reunit 40 de elevi și 12 cadre didactice din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. În cadrul acestei tabere s-au desfășurat activități de prevenire cu accent pe faptele de violență în rândul elevilor și a tinerilor, atât în mediul școlar, cât și cel larg, ce cuprinde societatea în ansamblu.

De asemenea, s-a avut în vedere fenomenul violenței cu ocazia întâlnirilor cu caracter sportiv, activitate reglementată de legea 4/2008 cu modificările și completările ulterioare privind combaterea și prevenirea violenței cu ocazia compețițiilor și jocurilor sportive.

La inițiativa Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, în colaborare cu Inspectortul Școlar, se va desfășura proiectul „Respectul pentru Oameni în numele legii” pe durata întregului an școlar 2017-18. Proiectul este finanțat de către Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș. În urma acestui proiect s-au editat un număr de 10.000 de pliante cu mesaje preventiv-educative, care vor fi distribuite elevilor cu ocazia desfășurării activităților de prevenire. Proiectul în sine are ca scop conștientizarea în rândul elevilor și comunităților a rolului deosebit de important pe care sistemele de educației și formare oferite de școală împreună cu partenerii lor îl au în dezvoltarea personală a tinerilor.

De acest program vor beneficia elevii, părinții și cadrele didactice din peste 30 de unități de învățământ din municipiile Timișoara și Lugoj, precum și orașele Sânnicolaul Mare, Deta, Buziaș și Făget.

Pe parcursul anului 2017-18 jandarmii de la IJJ vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la un număr de 13 instituții de învățământ în localitățile menționate. Se efectuează activități de cunoaștere a situației dar și activități preventiv educative. Se vor avea în vedere traficul și consumul de droguri, violența, delicvența juvenilă și absenteismul școlar.
Școlile ce sunt în arondate jandarmilor de la Inspectorat sunt în mare următorele: Colegiul Ana Aslan, Colegiul Tehnic Ion I.C. Brătianu, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Liceul Pedagogic Carmen Sylva, Colegiul Tehnic Ion Mincu, Liceul Teologic Gerhardinum și Colegiul Național C.D. Loga. Dar mai sunt în județ și următoarele : Liceul Ioan Jebelean și Liceul Kristofor Nako din Sânnicolaul Mare. În Deta este Grupul Școlar Sfântul Nicolae iar în Lugoj este Liceul tehnologic Aurel Vlaicu. Nici liceele Traian Vuia din Făget și din Buziaș, cu școlile din Bacova și Silagiu nu au fost uitate. Evident că, dacă este nevoie de jandarmi pentru orice fel de necazuri ce țin de competența lor, pot veni oriunde este nevoie de ei.

LĂSAȚI UN MESAJ