Jaful din siturile arheologice ale Munților Orăștiei. Au recuperat trei monede Koson, se caută încă… 25 de kilograme!

826

Poliţia a anunţat, vineri, recuperarea a trei monede Koson – tezaure cântărind nu mai puţin de 25 de kilograme sunt urmărite, în continuare, prin Interpol (foto monede stânga), şi o monedă Lysimach (foto monedă jos) – se caută încă 30 de kilograme de asemenea monede!

LysimachPe lângă acestea, au fost recuperate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale încă 1.050 de monede antice din argint, 102 artefacte din metal, între care şi o o armă dacică de tip sica, dar și 12 statuete și vase ceramice, în urma unei acțiuni pentru combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național la care au participat şi poliţiştii din Hunedoara. Toate acestea au ajuns în custodia Muzeului Național de Istorie a României.

Sunt urmărite în continuare, prin Interopol, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare: 25 de kilograme de monede Koson (s-au recuperat cu puţin peste o mie de bucăţi), 30 de kilograme de monede Lysimach din aur, din care s-au recuperat… 37 piese, un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; cinci scuturi regale din fier, 11 brățări spiralice din aur, tezaure de imitații dacice de denari romani şi multe altele.

brataraToate acestea arată amploarea jafului din siturile arheologice. În perioada 1998 — 2015, grupări cuprinzând 34 de persoane, dintre care 12 au fost condamnate definitiv, au sustras și exportat ilegal mai multe tezaure monetare, brățări din aur și alte artefacte dezgropate din Munții Orăștiei. Prejudiciu a fost estimat la 2,5 milioane de euro.

Conform evaluării experților, precizează Poliţia, monedele recuperate sunt „stateri emiși de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmașii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere grecești, menționând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepțional, datorită acestor monede, cunoaștem azi mai multe nu numai despre istoria politică, viața economică, socială sau arta și religia Daciei în anii care au urmat dispariției lui Burebista”.

Foto: Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie http://www.mpublic.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ