Iulius Mall a fost azi sub ocupație militară, dar și… infantilă. Foto-Video

397

Pe cine l-a dus drumul azi pe la centrul comercial Iulius Mall din Timișoara a avut ce să vadă și să audă. O bună parte din primul nivel al centrului comercial a fost, pentru o jumătate de zi, un imens teren de joacă dotat cu tot ce se poate vedea în filmele de acțiune de tip comando sau în filmele istorice cu războaie. Copii de la cele mai mici vârste se puteau vedea cu fețele mânjite în culori de camuflaj ce alergau, țipau de bucurie și fluturau baloane. Dar cel mai mare interes le-au trezit armele. Adevărate, nu din cele de plastic. Militarii cu multă răbdare le explicau ce este un pistol, o pușcă cu lunetă sau o pușcă mitralieră. Le montau și demontau în fața copiilor care, asemenea unor ucenici isteți, invățau tot. Apoi le țăcăneau foarte dibaci impotriva unor dușmani imaginari. De asemenea, la îndemâna curioșilor, au stat multe alte standuri cu unelte, aparate și echipamente militare.

A fost prezentat pe ateliere specifice tot ce suscită interes. Printre acestea un stand cu activitatea parașutiștilor militari unde au fost expuse parașute adevărate ce urmau să fie pliate în saci. Câțiva ostași erau pregătiți cu echipamentul de camuflaj și parașutele în spate, gata de a sări.

La un alt stand foarte cautat se puteau afla multe din secretele ce l-au făcut celebru pe Rambo. Erau machete funcționale cu ce trebuie să facă un militar pentru a supraviețui în natură. Capcane pentru animale sau inamici, adăposturi improvizate din materiale găsite in pădure. Chiar lemne aduse din acea pădure și aranjate în diverse moduri arătau cum se poate face focul pentru a se încălzi sau prepara hrana cu eficiență maximă și cu pierderi minime. Aici, întradevăr, unii copii au rămas puțin cam dezamăgiți de soldații ce le explicau viața în sălbăticie. Câțiva dintre ei doreau foarte tare să vadă cum arde focul de tabără cu adevărat. Degeaba le explica soldatul că e păcat să distrugă marmura frumoasă de pe jos aprinzând focul. Cei mici tot ar fi vrut un foc de tabără adevărat susținând părerea lor: „poate nu observă nimeni că noi făcem focul!”.

Momentele artistice au fost asigurate de o fanfară militară ce a întreținut atmosfera cu un concert de marșuri, dar și muzică mai lumească.

Pe platoul din afară, alte și alte minunății bune de pipăit, cățărat, ochit sau tras. Au fost prezentate transportoarele amfibii ale Armatei Române, arme mai deosebite ca aruncătorul de grenade antitanc, aruncătoarele de bombe ce mai sunt cunoscute ca mortiere sau chiar tunurile antiaeriene. Toate au avut succes la cei mici, ba chiar și cei mai în vârstă începeau crâmpeie de amintiri. Aproape invariabil începeau cu propoziția „Când am fost eu soldat la unitatea…”.

Un moment mai aparte în toată desfășurarea de forțe a fost coborârea în rapel de pe acoperișul complexului, asigurați în corzi, a câtorva luptători ce au simulat un caz real.
La ora zece a fost un moment deosebit. A venit chiar un helicopter cu personalul gata de acțiune. Celebrul IAR Puma 330 M a putut fi văzut de aproape în carne și oase. Adică mai mult oțel și aluminiu. Toți copiii au vrut să urce și să facă fotografii cu zburătoarea. Se știe că celebra pumă este o bijuterie de aparat ce face de toate: cercetare, salvare din condiții grele chiar poate fi ambulanță acolo unde alte vehicule nu pot intra.

Colonelul doctor Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare – Supraveghere Decebal, este foarte mulțumit de această misiune mai neobișnuită. A vrut și a reușit în totalitate să fie aproape de populația civilă. Toată lumea trebuie să știe ce fac și cu ce se ocupă. Ei sunt cei ce sunt gata oricând să intervină pe timp de pace sau război acolo unde este greu. Astăzi s-au adresat mai ales celor mici deoarece de aici se vor recruta viitorii militari când cei de azi se vor pensiona.

Dar manifestările dedicate zilei Armatei Române vor continua culminând cu ziua de miercuri, 25 octombrie, când se celebrează acea zi de toamnă din anul 1944, când la Carei a fost îndepărtat inamicul de pe ultima bucată de pământ ce aparține României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.