ITM intervine în scandalul măștilor pentru profesori: echipamentele de protecție trebuie asigurate de angajator

9167

Ministrul Educației Monica Anisie a declarat într-un interviu pe un post TV că “nu Ministerul Educației are în administare școala”, ci autoritatea locală, astfel că nu au fost asigurate fonduri pentru achiziția de măști.

Pentru profesori, însă, Ministerul Educației este angajatorul, iar potrivit Codului Muncii în vigoare “angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă”.

În plus, ministrul îl contrazice și pe Președintele Klaus Iohannis care a anunțat tot miercuri că „profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”.

Ministrul Educației a pasat responsabilitatea asigurării măștilor pentru elevi și profesori, a căror purtare este obligatorie în școală, de la clasa pregătitoare până la liceu, primăriilor.

La solicitarea Sindicatului Independent al Învățământului Preuniversitar din județul Timiș, inspectorul-șef al ITM Timiș, Pavel Kașai, a precizat că: „orice echipament destinat de a fi purtat sau mânuit de un lucrător pentru al proteja împotriva unuia ori mai multor risciri care ar putea să îi pună în pericol securitatea și sănătatea la locul de muncă, precum și orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a îndeplini acest obiectiv sunt asigurate de angajator, în mod obligatoriu gratuit și vor fu înlocuite ori de câte ori acestea se degradează sau își pierd calitatea de protecție”.

LĂSAȚI UN MESAJ