Italia, lovită din nou de două cutremure. „Localitatea noastră a dispărut”, declară primarul unei localităţi – VIDEO

382

Două cutremure, cu magnitudinea de 5,4, respectiv 6,1 au fost resimţite în centrul Italiei, inclusiv la Roma, miercuri, la doar două luni după ce un siesm a distrus sate şi a ucis aproape 300 de persoane.

Primarul localităţii Ussita, situată în apropierea epicentrului, a anunţat o situaţie catastrofală în localitate după producerea celui de-al doilea cutremur, similar cu anunţul făcut de primarul din Amatrice la seismul din luna august. „Localitatea noastră a dispărut” a declarat Giuliano Rinaldi pentru Rai News, notând că mai multe clădiri – incluzând biserica – au fost distruse parţial sau total în urma seismului. Cu toate acestea, edilul din Ussita a adăugat că „este încrezător” în faptul că nu există victime, cel puţin în această localitate, deoarece majoritatea locuitorilor se aflau deja în stradă în urma primului seism.

Un al doilea cutremur, cu magnitudinea de 6,1, a lovit centrul Italiei miercuri seara, la mai puţin de o oră de la primul seism. Institul de Geologie al Statelor Unite informează că epicentrul celui de-al doilea seism se află la 9 km distanţă faţă de cel al primului, la aproximativ 58 de km de Perugia, în apropierea localităţii Visso. Al doilea seism a fost resimţit şi în capitala Roma, situată la peste 100 de km distanţă de epicentru. Cel puţin două persoane au fost rănite în Visso, relatează Rai News, în timp ce Agenţia de Protecţie Civilă din regiune a informat că mai multe clădiri din localităţile situate în apropierea epicentrului s-au prăbuşit.
Potrivit Institutului american de geofizică USGS, seismul de magnitudinea 5,5 a fost înregistrat la ora locală 10.10 (20.10, ora României), în apropiere de Visso, în regiunea Marche, iar al doilea a avut loc două ore mai târziu. Această zonă este foarte aproape de regiunea Amatrice, care a fost devastată pe 24 august de un cutremur violent soldat cu aproape 300 de morţi, şi de L’Aquila, unde un puternic cutremur a ucis peste 300 de oameni în 2009. Este vorba despre o zonă muntoasă, cu numeroase cătune izolate, în care accesul este uneori dificil în vederea efectuării unor verificări, cu atât mai mult în contextul în care miercuri seara ploua în regiune.

„Localităţile cele mai apropiate de epicentru sunt Castel Sant’Angelo sul Nera, Visso, Ussita şi Preci”, a precizat anterior Protecţia CIvilă într-un comunicat. „S-a luat curentul. Cu siguranţă au fost surpări. Este într-adevăr dur. În plus este un potop”, a declarat pentru postul Sky Mauro Falcucci, primarul din Castel Sant’Angelo sul Nera, o comună cu 300 de locuitori, situată la 17 kilometri nord-vest de Arquata del Tronto, una dintre localităţile cele mai afectate de cutremurul de la 24 august.

Potrivit presei, noi surpări au fost înregistrate, în „zonele roşii” ale cutremurului din 24 august, zone în care accesul este interzis din cauza fragilităţii clădirilor care au mai rămas în picioare. Potrivit INGV, seismul de miercuri seara are legătură cu cel din 24 august, care a fost urmat de mii de replici, unele dintre ele puternice. „Acesta nu este un cutremur puternic”, a declarat la televiziune geologul Mario Tozzi. „Replicile pot dura mult timp, uneori luni”, a adăugat el, precizând că este necesar să se verifice dacă s-a creat o falie geamănă cu cea de la Amatrice.

La Visso, primarul Giuliano Pazzaglini a declarat, în schimb, a televiziune, că liniile telefonice au fost restabilite în comună. Televiziunea a difuzat imagini cu moloz în faţa unei biserici din comună. La Campi di Norcia, la aproximativ 20 de kilometri sud, Biserica San Salvatore „nu mai există”, a declarat arhiepiscopul din Spoleto-Norcia Renato Boccardo, citat de presă, care a publicat fotografii cu edificiul surpat. Cutremurul a fost resimţit, de asemenea, în oraşele Pescara, L’Aquila şi Ancona, unde numeroase persoane au ieşit din case.

La Roma, lustre, ferestre şi uşi au vibrat, iar oameni au ieşit pe stradă. Potrivit presei, impozantul sediu al Ministerului de Externe a fost evacuat pentru o scurtă perioadă de timp. Ministrul de Interne Angelino Alfano a difuzat pe Twitter o fotografie în care apare în sala de control a pompierilor, pentru a coordona operaţiuni de salvare.

Mii de persoane au ieşit pe străzi la Roma din cauza seismului, semnalându-se scene de panică în cartierele Trastevere, Marconi, Centocelle, Testaccio, Prati şi Salario. Sute de persoane aflate în stare de şoc au sunat la serviciile de urgenţă. Palatul Farnesina, sediul Ministerului italian de Externe, şi Palatul regiunii Lazio, aflate în centrul capitalei Italiei, au fost evacuate din raţiuni de precauţie, potrivit cotidianului Corriere della Sera.

 

LĂSAȚI UN MESAJ