Istoria Artei Fotografice din Banat la Muzeul de Artă din Timișoara

265

Muzeul de Artă din Timișoara organizează vineri, 2 martie 2018, ora 18:00 în Sala Baroc lansarea cărții autorului dr. Cristian Graure: ”Istoria Artei Fotografice din Banat între 1839 și 1918. Identități vizuale în era modernității”, publicată la Editura Eurostampa din Timișoara.
Invitați sunt prof. univ. dr. Dorel Găină Gerendi de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca și Critic de artă dr. Gabriel Kelemen de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Arte şi Design. Moderatorul evenimentului va fi dr. Andreea Foanene de la Muzeul de Artă Timişoara

La începuturile fotografiei, spre sfârşitul anilor ‘30 ai secolului al XIX-lea, Willian H. Fox Talbot observa capacitatea inefabilă a aparatului fotografic de a înregistra „rănile timpului”. Raportată la propria noastră existenţă – asemenea concluziilor formulate de Susan Sontag –  această capacitate dezvăluie faptul că din perspectiva realităţii materiale cele mai neobişnuite „decimări” nu sunt cele ale pietrei, ci ale cărnii. Prin intermediul fotografiilor, urmărim astfel realitatea felului în care oamenii îmbătrânesc prin cea mai intimă şi mai tulburătoare cale. A privi o fotografie în care este înfăţişată o persoană apropiată sau chiar propriul chip, devine în esenţă un proces emoţional, înainte de toate.
Organizată în jurul acestor noţiuni care reflectă experienţele umane esenţiale, cartea reprezintă rezultatul cercetării evoluţiei fotografiei din vestul ţării, în raport cu spaţiul central european şi universal, reunite în teza de doctorat susţinută în primăvara anului 2017, la Academia Română din Bucureşti.

În cadrul evenimentului va avea loc o dezbatere cu invitaţii, iar cei prezenţi vor fi imortalizaţi prin imagini realizate de Daniela Schinderman (procedeul istoric Van Dyke) şi Miruna Basarabă (procedeul Cyanotipe), studente la Facultatea de Arte şi Design Timişoara şi membre Iris Fotoclub, coordonat de Damian Diaconescu.

LĂSAȚI UN MESAJ