Irakul a început ofensiva pentru eliberarea orașului Mosul, unul dintre cele mai mari din țară, aflat sub controlul grupării teroriste Stat Islamic-VIDEO

185

În oraș vor intra doar soldații irakieni și membrii poliției naționale, a anunțat șeful guvernului de la Bagdad. Milițiile șiite și kurzii nu vor participa la operațiune pentru a evita tensiuni cu populația majoritar sunnită.

„Ora victoriei a venit și operațiunile pentru eliberarea Mosulului au început. Anunț astăzi începutul acestor operațiuni eroice pentru eliberarea de teroarea și opresiunea ISIS”, a spus premierul Irakului, Haider al-Abadi.

Asaltul asupra orașului Mosul ar putea fi una dintre cele mai mari operațiuni militare ce are loc în Irak de la invazia din 2003 ce a dus la răsturnarea de la putere a lui Saddam Hussein.

Localitatea este ultimul bastion important pe care organizația teroristă Stat Islamic îl mai are în Irak. Statele Unite vor susține ofensivă. Jihadiștii sunt pregătiți și, cel mai probabil, vor folosi civili pe post de scuturi umane, cum au facut de multe ori în alte confruntări. De asemenea, geografia și râul Tigru care trece prin mijlocul orașului favorizează defensiva.

„Sunt cinci poduri principale peste râul Tigru, iar ISIS va dori să le distrugă. De asemenea, vom vedea și sistemele de tuneluri în care membrii ISIS vor lupta în estul orașului, apoi vor traversa râul în vest, unde vor oferi o rezistență dificilă”, a spus generalul Mark Hertling.

Încă de duminică, armata irakiană a aruncat deasupra orașului zeci de mii de pliante care anunțau ofensiva și care sfătuiau populația să stea departe de linia frontului.

Sursa: www.aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ