Ioan Popa – Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% o gaură uriașă în bugetul primăriilor și un mod de a face primarii dependenți de Guvern

202

Edilul șef al Reșiței, Ioan Popa, reacționează la măsura pregătită de Guvernul Tudose pentru prima zi a anului 2018 privind scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru persoanele fizice și juridice.

Primarul liberal afirmă că scăderea cotei de impozit în domeniul contribuțiilor sociale obligatorii ca urmare a aprobării modificării Codului Fiscal, cu 37.25%, de la o zi la alta, va avea consecințe grave asupra bugetele primăriilor din toată țara.

Prin scăderea impozitului pe venit pregătit de guvernanți începând cu 1 ianuarie 2018 de la 16% la 10% se lovește de fapt, după opinia edilului urbei, într-una dintre cele mai importante surse de venit a administrațiilor locale.

Veniturile municipiului Reșița se bazează în proporție de 29% pe cota defalcată din impozitele pe venit. După punerea în practică a acestor măsuri Reșița va pierde anual 11% din total venituri, adică 15.9 mil lei – echivalentul a 3.5 mil euro. Consecința acestor diminuări va fi o reducere substanțială a investițiilor în infrastructura locală și chiar incapacitatea de cofinanțare a proiectelor din fonduri europene”, afirmă Popa.

De asemenea, primarul în funcție nu crede în măsurile compensatorii anunțate de Guvern, ele reprezentând de fapt o modalitate de control a primarilor care urmeză să se ”căciulească” în fața reprezentanților guvernului în loc să caute investitori serioși cu ajutorul cărora să dezvolte comunitățile locale.

”Îmi exprim public dezacordul cu privire la această inițiativă și mă voi opune total acestei măsuri care nu ajută nici angajații, nici mediul privat, dar produce o gaură imensă în bugetul localităților. Nu există argumente pragmatice, în cifre, pentru acest demers al Guvernului, iar această abordare poate fi calificată ca o intenție clară de a face primarii dependenți de Guvern”, a mai spus Ioan Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ