Investigație de amploare pe piața carburanților! Ce urmărește Consiliul Concurenței și ce spun șoferii din Timișoara?

406

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie de amploare pe piaţa carburanţilor. Asta, după ce preţurile fără taxe la carburanţi au depăşit uşor media Uniunii Europene.

Ancheta vizează, în principal, modul în care s-au format preţurile. Pe de altă parte, se urmărește şi cum s-a transpus directiva europeană privind stocurile obligatorii de carburanţi, a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

,,Preţurile în România fără taxe la benzină şi la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a ţărilor din UE, sunt peste media UE’, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că, tradiţional, în România, preţurile fără taxe erau puţin sub media Uniunii Europene”, spune Chirițoiu.

”Va fi un an cu decizii semnificative. Mai multe investigaţii se vor finaliza în acest an decât anul trecut şi unele din ele vizează cazuri foarte mari”, a mai precizat preşedintele Consiliului.

Anul 2017 a debutat cu noi reduceri de taxe, precum scăderea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, şi cu eliminarea supraaccizei la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru.

Șoferii din Timișoara nu fac excepție să critice firmele care vând carburanți, când vine vorba despre prețurile la benzină și motorină. Ce spun aceștia despre investigația demarată de Consiliul Concurenței:
• Cristian F., șofer de taxi – ”Este o foarte bine! Să-i controleze pe toți și să le dea amenzi, pentru că-și bat joc de noi! Ce concurență e asta? La toate stații sunt aproape aceleași prețuri. Diferența e prea mică. Eu cred că sunt înțeleși între ei!”
• Adrian S., șofer de autobuz – ”Pe mine nu mă afectează direct. Firma la care lucrez alimentează mașina pe care o conduc, dar indirect cred că simțim la buzunar, în prețul alimentelor și altor produse. Nu-i rău că-i controlează, dar nu știu dacă va avea vreun rezultat.”
• Septimiu N. șofer pe mașina proprie – ”Bine le face. Să-i ia la rând dar, la cum merg lucrurile în țara asta credeți că se va întâmpla ceva, dacă se descoperă că marii jucători de pe piața carburanților s-au înțeles între ei?”

LĂSAȚI UN MESAJ