22.2 C
Timișoara
vineri 29 martie 2024

Invazie de șerpi în centrul Timișoarei. Care este explicația apariției acestora

Zeci de şerpi au fost filmaţi în centrul Timişoarei, pe malul râului Bega. Imaginile au devenit virale şi i-au făcut pe mulţi localnici să se teamă pentru siguranţa lor. Specialiştii susțin, însă, că şerpii de nu prezintă niciun pericol. În imagini sunt observați doar șerpi de apă, care nu sunt veninoşi.

„Ia uite, plin de serpi. Fii atent aici, fii atent aici!” Imaginile, filmate de un trecător, au fost surprinse în zona Parcului Botanic din Timişoara. Numeroşi şerpi vin spre malul apei, aproape de aleile pietonale.

„Mi se pare foarte riscant, că acum copiii ies afară și poate nu sunt atenți, se poate întâmpla ceva foarte grav. Mai ales că nu știm gradul lor… sunt veninoși, nu sunt veninoși”, spune o mamă speriată.

„În general sunt periculoși, mai ales dacă sunt și din ăștia veninoși, care să muște”, este de părere un bărbat mai în vârstă.

Cei care-şi petrec mai mult timp pe malul Begăi au observat însă şerpii şi cu alte ocazii.

– Când e perioada de împerechere ei se strâng, asta este, nu avem ce să facem, spune un caiacist.

– Nu vă e frică de ei?

– Nu, ne înțelegem cu ei.

– Îi vedeți des aici pe malul Begăi?

– Suntem baza de caiac, îi vedem, ne jucăm cu ei.

– Nu sunt de speriat sau… Sunt înfricoșători, într-adevăr, dar nu fac absolut nimic, dă asigurări un alt tânăr.

„Se vede un exemplar frumos de Natrix Tesselata, încă unul aici. Ăsta e habitatul lor, pe sub pietriș, pe sub betoane”, spune biologul Lucian Pârvulescu.

Șerpii care trăiesc pe Bega fac parte din specia șerpilor de apă, răspândită, de altfel, în toată ţara. Specialiştii susțin că nu avem motive să ne temem de ei, pentru că nu au venin şi nici măcar nu pot să muşte.

„Șarpele de apă este un șarpe care nici măcar nu are dinți în gură, are doar niște zimțișori pe partea internă a gurii, ca să nu scape peștele. Dar el, dacă te-ar prinde de deget, nu te-ar înțepa măcar. Singură temere, nejusticată, dar este foarte întâlnită popor, este acea fobie ancestrală, pe care oamenii o au de mici”, explică biologul Lucian Pârvulescu.

Şarpele de apă îşi petrece majoritatea timpului pe mal, dar se numeşte astfel fiindcă spre deosebire de alte specii, este adaptat şi la mediul acvatic. Hrana sa este alcătuită în special din peşti sau broaşte.

Sursa: https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/animale/zeci-de-serpi-filmati-in-centrul-timisoarei-ce-spun-specialistii-despre-imaginile-care-au-devenit-virale-1601427?fbclid=IwAR3dldMZQb-oKzi4C6AZ1ZAQWtV3EVqt4gdenLLGti-F9Z8LdpjCgO8YtUI

Alte subiecte :

Ore de muzică practice pentru peste 1.700 de elevi din Dumbrăvița

Peste 120 de copii și părinți au vizitat expoziția de instrumente muzicale desfășurată timp de 8 duminici consecutive în cadrul Școlii Gimnaziale Dumbrăvița. Dincolo de...

O nouă reprezentanță Mitsubishi Motors în Timișoara

Promotor extinde aria de expertiză în domeniul auto prin inaugurarea unei noi reprezentanțe Mitsubishi în Timișoara. Locația este situată pe Calea Lugojului nr. 17,...

Citește și :