Între Ștefan Kovacs și Cosmin Contra

212

După 36 de ani, un antrenor timișorean este la naționala României. Ultimul fusese Ștefan Kovacs, legendarul antrenor al celui mai bun Ajax din istorie, ”haita” fotbalului total condusă de Johan Cruyff.

În toamna lui 1982, după un 1-2 cu Elveția la București, Piști Kovacs, directorul tehnic al naționalei (cu Valentin Stănescu antrenor principal), era demis. Înlocuitorul celor doi, foarte tânărul, pe atunci, Mircea Lucescu. Ce fler a avut atunci federația!

Sperăm ca același fler să-l fi avut și federalii de azi. Deși nici oamenii și nici măcar zidurile FRF nu mai sunt aceiași/aceleași. Atunci, sediul FRF era în str. Vasile Conta, îngrămădit în niște cămăruțe. Acum, e la Casa fotbalului, moștenire a prea lungii perioade Mircea Sandu.

Cosmin Contra debutează ca selecționer cu penultimul meci din campania eșuată pentru Mondialul lui Putin. Adversar, Kazahstanul. Țară ex-sovietică din Asia, undeva la granița cu Europa, dar afiliată, că așa au vrut mușchii ei, la UEFA. Țară care n-are nicio treabă cu fotbalul. Țară pe care, totuși, n-am învins-o în toamna trecută, la Astana, pe mocheta aceea ciudată ce ținea locul unui teren de fotbal. Țară locuită de kazahi, să nu vă gândiți la cazaci. Primii sunt de neam turcic, ceilalți sunt slavi.

Meciul, să revenim la el, se va juca la Ploiești, în fieful Petrolului, echipa renăscută cu ajutorul fanilor galben-albaștri. Apoi, ”tricolorii” vor susține ultimul joc al grupei, în Danemarca, o echipă ce trage la calificare.

Cosmin Contra, timișoreanul nostru, este gata de start. Să-i urăm succes și să aibă succesul pe care l-a avut la națională Mircea Lucescu. Cel care l-a înlocuit atunci, în toamna mohorâtă a lui 1982, pe Ștefan Kovacs…

LĂSAȚI UN MESAJ